• 0

Kafa na točkovima: Dok su ugostiteljski objekti patili, jedan startap je doživeo bum tokom krize

Bolničarima iz okoline je nudio besplatnu kafu, a to je najpre subvencionisao preko kampanje GoFundMe za masovno finansiranje, ali ubrzo su dobavljači donirali zalihe besplatno

  • 0
Prijatelji na kafi u kafiću, kafa Foto: Shutterstock

Pre nego što je nastupila pandemija, Britanci su trošili oko 5 milijardi funti godišnje u lancima kafića u High Street, odnosno glavnim ulicama, ali njihova prodaja je naglo pala tokom tri zaključavanja.

Ipak, želja za kofeinom je "preživela", i neke nezavisne kompanije iskoristile su priliku da se "uguraju" u prazninu na tržištu. Nastale su mobilne kafeterije, tačnije prodavnice koje služe ovaj napitak.

Džejms King (28) je nekada radio kao barista u lancu kafića u Brajtonu, ali je 1. marta 2020. odustao od toga posla, kako bi pokrenuo svoj biznis - kombi sa kafom. U početku je mislio da tajming nije dobar, međutim...

Mala, redovna klijentela koju je pronašao ispred svoje lokalne železničke stanice brzo se smanjila nakon prvog zaključavanja. Nije imao pravo na bilo kakvu finansijsku podršku države, jer je bio novoregistrovani startap. Umesto da ga parkira u garažu, odlučio je da svoj kombi "Whistle Coffee" vodi u obilazak.

Bolničarima iz okoline je nudio besplatnu kafu, a to je najpre subvencionisao preko kampanje GoFundMe za masovno finansiranje, ali ubrzo su dobavljači donirali zalihe besplatno. Njegov novonastali posao uspeo je da preživi 2020. godinu i u znak zahvalnosti NHS mu je ponudio redovan teren u opštoj bolnici u Brajtonu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by whistle. (@whistle.coffee)

Ispred kombija je sada postavljen i sto sa raznim aparatima, kafom, čašama, pecivom, i svom opremom potrebnom za rad. Džejms, koji je u posao ušao sa bratom, sada planira da nabavi i drugi kombi.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by whistle. (@whistle.coffee)

I drugi preduzetnici su iskoristili ovu priliku i prvi put pokrenuli "mobilne kompanije za proizvodnju kafe". Bivši radio voditelj Met Vaugan (39) je biznis pokrenuo u avgustu prošle godine, a nije se plašio potencijalnih rizika. Svoj startap je nazvao "Caleb's Coffee", po sinu, i isporučivao je svežu kafu na licu mesta.

U početku je odlazio na kućnu adresu, ali to više ne radi, jer mu je oduzimalo mnogo vremena. U danu je uspevao da opsluži samo pet do šest porodica.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>