• 1

Novčanica sa likom Nadežde Petrović našla se na izložbi u Urugvaju: Ima posebno mesto

Pored naše novčanice, virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica sa likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske

  • 1
200 dinara RSD srbija novac xaluta dinar

Foto: Shutterstock

Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom "Žene na novčanicama", na kojoj je prikazana i srpska opticajna novčanica, u apoenu od 200 dinara, sa portretom naše znamenite umetnice Nadežde Petrović.

Zbirka sadrži slike novčanica zemalja širom sveta, na kojima se nalaze likovi žena, koje su tokom istorije kroz svoj život i rad na polju nauke, književnosti i umetnosti bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti, saopšteno je iz NBS.

Pored naše novčanice, virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica sa likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Kolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, Češke, Nemačke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela.

Najznačajniji srpski umetnik s početka 20. veka, Nadežda Petrović, uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Umrla je 3. aprila 1915. godine, od tifusa u valjevskoj Prvoj rezervnoj bolnici.

Bila je veliki borac za prava čoveka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja - moderni izraz i ideju umetnosti u službi naroda. Rođena je u Čačku, 12. oktobra 1873. godine. Njen stvaralački opus čine tri najznačajnija perioda: minhenski period - od odlučujućeg značaja za njeno likovno stvaralaštvo, srpski period i pariski period.

U Prvom balkanskom ratu učestvuje na frontu kao dobrovoljna srpska bolničarka, pri vrhovnoj komandi. Među najznačajnijim slikarskim ostvarenjima ističu se dela "Bavarac", "Žetva”, "Domaćin", "Guslar", "Kaluđer", "Kosovo polje", "Šatori valjevske bolnice" i mnoga druga.

Numizmatički muzej centralne banke Urugvaja je omogućio da zbirka "Žene na novčanicama" bude dostupna u virtuelnom formatu, a prema saopštenju Ministarstva za privredu i finansije Urugvaja, od 8. marta, slike novčanica postavljene su i u centralnom hodniku zgrade Ministarstva povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena.

Inače, trenutno jedini ženski lik na srpskom dinaru je upravo lik slikarke Nadežde Petrović.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>