• 2

Danas kreće ispitivanje crnogorskog podmorja: Ima li nafte, i može li ona da unapredi ekonomiju?

U vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite

  • 2
nafta Foto: Freepik.com

Kako smo najavili polovinom marta, italijansko-ruski konzorcijum kompanija Eni i Novatek trebalo je za nekoliko dana da krene sa prvim istražnim bušenjem nafte u Crnoj Gori, i taj dan je došao.

Istražno bušenje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, rekli su iz Ministrstva kapitalnih investicija za portal CdM.me. Platforma"Topaz Driler" za bušenje stigla je polovinom ovog meseca u Crnu Goru.

Ranije je iz vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dubine. U vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih poluga za diverzifikaciju crnogorske ekonomije, kako više ne bi bila zavisna samo od turizma i usluga.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, potpisanog u septembru 2016, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Ekološke nevladine organizacije smatraju da ovo istraživanje može da ugrozi životnu sredinu, sa čim se slažu i žitelji Ulcinja. U tesktu se podseća da su predstavnici aktuelne vlasti ranije, dok su bili opozicija, bili protiv ovog istraživanja.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. mart 2021 | 09:33

    Nafte sigurno nema,ali zato fekalija koje godinama izbacuju u more,i.a koliko hoćete!

  • Monte mojte

    25. mart 2021 | 09:31

    Ovo će i konačno da tada udarac jada se budu pravili spiskovi najzagađeniiih mora.Isim reka fekalija na Cg primorju sada će imati i mnoge druge otrove ja će turiste gledati samo na fotografijama....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>