• 1

Ističe rok za prijavu ko želi da koristi državnu pomoć

Važno je da poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih

  • 1
Biznis, korona Foto: Shutterstock

Poslodavci koji nameravaju da koriste pomoć države od aprila (polovinu neto minimalca za svakog zaposlenog) moraju da se elektronski prijave u Poreskoj upravi najkasnije do 25. marta i izaberu poslovnu banku preko koje će im biti uplaćen novac. Bez toga, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva finansija, njihovi zaposleni neće imati pravo na pomoć.

Navedena izjava mora da se daje svakog meseca, pred početak očekivane isplate, a od te obaveze izuzeti su samo preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade.

Poslodavci koji imaju više otvorenih računa kod poslovnih banka, imaju rok do sutra da se, putem elektronskog servisa Poreske uprave, izjasne u kojoj banci žele da otvore poseban kovid-račun.

Poreska uprava, preko Uprave za trezor, dostavlja Narodnoj banci Srbije (NBS) podatke o poslodavcu u elektronskom obliku, na osnovu kojih odabrana banka otvara Covid račun.

Važno je da poslodavac odobrenu novčanu pomoć preusmeri isključivo na tekuće račune svojih zaposlenih.

U Ministarstvu finansija ističu da poslodavac ima obavezu da obračuna i plati poreze i doprinose.

- Dobijena sredstva ne mogu da se koriste za druge svrhe. Inače, činjenica da država uplaćuje određena sredstva za zarade zaposlenih, ne znači i da se na bilo koji način meša u to kolika će biti visina zarade i naknade zarade - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadno I bedno

    25. mart 2021 | 16:23

    A moj poslodavac je odlucio da dok traje lock down ovih dana budem na neplacenom. Divno, nema sta a plata mi je inace minimalac, podrazumeva se.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>