• 0

Usvojen Predlog zakona o e-fakturama: Državu će koštati nekoliko stotina miliona dinara

Od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora

  • 0
fakture Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju koji je, objašnjava, još jedan od zakona koji će poboljšati poslovanje privrede.

Mali je za Tanjug naveo i da će taj zakon olakšati kontrolu Poreskoj upravi, a njime će biti omogućen i automatski povraćaj PDV-a.

- Uvođenje e-faktura biće potpuno besplatno za privredu, a njegovo uvođenje biće fazno -rekao je ministar.

Kako je objasnio Mali, najpre će od 1. januara 2022. godine subjekti javnog sektora biti u obavezi da primaju i izdaju e-fakture između sebe. Takođe, i privatni sektori koji želi da radi sa javnim sektorom imaće mogućnost da bude osposobljen da izdaje e-fakture javnom sektoru.

Zatim, dodaje Mali, od polovine naredne godine privredni subjekti će biti osposobljeni da primaju fakture od javnog i privatnog sektora, a od januara 2023. godine ceo privatni sektor biće u obavezi da bude osposobljen za prijem i slanje e-faktura.

- Koristi od e-faktura su ogromne, korisnike neće koštati ništa, imaće automatski povrćaj PDV-a, trošiće manje vremena na administraciju i manje vremena u pronalaženju starih faktura - rekao je Mali i dodao da će e-fakture biti u jednom jedinstvenom informacionom sistemu.

Ističe da je upravo privreda takvo poslovno okruženje tražila od države poslednjih nekoliko godina.

Mali kaže da će troškovi uvođenja e-faktura za državu biti neznatni u odnosu na benefite koje dobija privreda, jer se, dodaje, nadograđuju na postojeće sisteme, odnosno na fiskalizaciju.

Procenuje da će uvođenje e-faktura koštati nekoliko stotina miliona dinara.

Mali je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o kriptovalutama, kao i da je usvojen Zakon o fiskalizaciji koji sa primenom kreće od januara 2022. godine.

Sa Predlogom zakona o e-fakturama, ta tri zakona, kaže on, poputno menjaju način funkcionisanja naše privrede.

Takođe, uvođenje e-faktura je jedan od priroteta i članica EU, navodi ministar, i dodaje da Srbija ne želi da kasni po tom pitanju.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>