• 3
 ≫ 

Peh za pehom: Kako je heroj s početka pandemije postao "zlikovac" u svetu vakcina?

 ≫ 

Američki regulatori doveli su u pitanje tačnost podataka o vakcinama, a velika kašnjenja u proizvodnji u Evropi rezultirala su političkom "olujom" i slomom odnosa sa liderima EU. "AstraZeneca" je već neko vreme pod budnim okom svetske javnosti

  • 3
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nakon udruživanja sa Univerzitetom Oksford, "AstraZeneca" je za samo devet meseci proizvela sigurnu i efikasnu vakcinu protiv kovida-19.

Ali, niz pogrešnih koraka na tom putu doveo je do oštrih kritika kreatora politike i zdravstvenih zvaničnika, ocrnjujući imidž kompanije koja je važila za "heroja pandemije". Anglo-švedski proizvođač lekova je, greškom, nekim dobrovoljcima dao polovinu doze vakcine tokom kliničkih ispitivanja, a kritikovan je zbog izostavljanja ključnih informacija u javnim saopštenjima.

Američki regulatori doveli su u pitanje tačnost podataka o vakcinama, a velika kašnjenja u proizvodnji u Evropi rezultirala su političkom "olujom" i slomom odnosa sa liderima EU. Belgijski član Evropskog parlamenta, Filip Lamber, rekao je da "AstraZeneca nije direktna kompanija, u koju se može uzdati".

Britansko-švedska farmaceutska i biotehnološka firma nije uspela da isporuči desetine miliona obećanih doza Evropskoj uniji, koja se bori da sprovede programe vakcinacije, i to je navelo blok da uvede ograničenja izvoza, koja su već sprečila najmanje jednu isporuku vakcina u Australiju.

U međuvremenu, američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti izrazio je ranije ove nedelje zabrinutost da je "AstraZeneca" predstavila "zastarelu informaciju" iz ispitivanja o efikasnosti vakcine. Entoni Fauči, vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena, nazvao je to "neiznuđenom greškom koja koja bi mogla narušiti poverenje u vrlo dobru vakcinu".

"AstraZeneca" je ažurirala svoje podatke danas, izveštavajući da su ispitivanja pokazala da je njena vakcina 76% efikasna u sprečavanju simptoma kovida-19. Ranije ove nedelje, pominjali su efikasnost od 79%. Taj potez predstavlja veliki udarac za kredibilitet kompanije.

AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Prave grešku za greškom - navodi Džefri Lazarus, ispred Instituta za globalno zdravlje u Barseloni. Takođe, CNN piše da je "AstraZeneca" ušla u kovid krizu sa vrlo malo iskustva u istraživanju vakcina. Napori su se isplatili, i kompanija je dobila odobrenje za hitnu upotrebu od Ujedinjenog Kraljevstva krajem decembra 2020, a od Evropske unije - mesec dana kasnije.

Gotovo odmah, međutim, počeli su da se pojavljuju problemi. Pre nego što je "AstraZeneca" dobila odobrenje za hitnu upotrebu, suočila se sa pitanjima o podacima iz velikih ispitivanja, predstavljenih u novembru. Dobrovoljci su dobijali različite doze zbog proizvodne greške, i stvorila se zabuna oko stvarne efikasnosti vakcine.

"AstraZeneca" nije pomenula da je greška prouzrokovala neslaganje u doziranju u svojoj početnoj najavi, što je izazvalo zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti. Lazarus kaže da su te greške mogle biti "lako izbegnute". Kompanija je tada rekla da njeni klinički podaci podržavaju efikasnost u starosnoj grupi starijoj od 65 godina.

Ipak, nedostatak vakcina i širenje kovida po Evropi, pokrenuli su i političku krizu u bloku. Lideri EU sastaju se danas, kako bi odlučili hoće li usvojiti predloge Evropske komisije za još oštriju kontrolu izvoza vakcina proizvedenih u bloku, uključujući "AstraZenecu".

Evropske zemlje su izrazile nezadovoljstvo zbog toga što se čini da je Ujedinjeno Kraljevstvo imalo prioritet za isporuku, iako se suočava sa nedostacima, i da su, za razliku od drugih, desetine miliona doza poslate u inostranstvo. Takođe, ove nedelje je otkriveno 29 miliona skrivenih doza AstraZeneke, u fabrici u Italiji.

Ipak, ne mogu da joj spočitavaju da je efikasna posle prve doze.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. mart 2021 | 16:31

    Bila bi super fora da ova vakcina pored svog sra** ispadne najbolja, tipa da najduze stiti . 🤣🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>