• 3

Usvojen set zakona iz oblasti finansija: Prijava za 60 evra trajaće tačno 18 dana

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona

  • 3
Novi paket mera države, mere, 30 eura, 50 evra, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije Кovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se unapređuje transparentnost, pravna sigurnost i konzistentnost nacionalnog pravnog okvira koji reguliše ovu oblast. Uzimajući u obzir da se radi o sistemskom zakonu, kojim se definiše elektronska faktura i to sledeći najbolju praksu prelaska na elektronsko fakturisanje koju primenjuju države Evropske unije, na sveobuhvatan način uređuje se oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Ovim predlogom zakona uređuje se način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć (način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje novčane pomoći).

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom.

Punoletni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Кorisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će se njima pomoć uplatiti bez podnošenja prijave. Isplate će početi u maju i u novembru mesecu.

Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Danas je usvojen Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrđivanju garante šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2

Кako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, vlada je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima. Obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžen je period raspoloživosti za godinu dana.

Кroz drugu garantnu šemu Republike Srbije obezbeđeno je dodatnih 500 miliona evra za najugroženije sektore i kompanije u Republici Srbiji. Nova garantna šema namenjena je prvenstveno najugroženijim delatnostima poput ugostiteljstva, putničkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turističkim agencijama, kao i najugroženijim firmama koje su zabeležile pad poslovnih prihoda iznad 20% u 2020. godini.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, čiji je cilj konačno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje. Ovaj zakonski predlog odnosi se na društva za osiguranje koja u okviru osnovnog kapitala i dalje imaju društveni kapital. Ideja zakona je da se društveni kapital ''pretvori'' u akcijski na način koji u obzir uzima dosadašnje propise koji se tiču privatizacije društvenog kapitala.

Predlog zakona omogućava otklanjanje nejednakosti na tržištu koju je društveni kapital donosio društvima za osiguranje koja ga poseduju, čime se kroz olakšavanje poslovanja i vođenja poslovnih knjiga, izjednačavaju sa ostalim učesnicima na tržištu. Takođe, celokupan kapital u ovim društvima dobija titulara čime se povećava transparentnost i odgovornost u poslovanju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M2

    25. mart 2021 | 18:41

    A oni koji su nezaposleni

  • A

    25. mart 2021 | 19:30

    Pomoc za nezaposlene ponovo se ucutali i nista ne spominju...sramota! A javno i na tv predsednik najavio i ministar Mali i u stampi bilo...aj sad, ko drzi rec, a ko laze!

  • Xx

    25. mart 2021 | 19:51

    A oni što primaju penziju iz Bih, a državljani su Srbije i prebivališta u Srbiji?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>