• 0

Norveška ukoro počinje sa izgradnjom prvog brodskog tunela na svetu

Tunel će prolaziti kroz poluostrvo Stad

  • 0
Norveška, tunel za brodove Foto: Profimedia/AFP

Norveška je dala zeleno svetlo za početak izgradnje prvog brodskog tunela na svetu, dizajniran da pomogne brodovima u plovidbi opasnim morem Stadhavet.

Izgradnju je pre nekoliko godina najavila norveška obalna uprava. Ovaj tunel, širok oko 35 metara i dugačak 1,7 kilometara, preći će norveško poluostrvo Stad. Ovo poluostrvo u Norveškoj ima jednu od najopasnijih obala u regionu, zbog čega se tunel gradi.

Procenjuje se da će ceo projekat koštati 2,8 milijardi norveških kruna (250 miliona evra), a izgradnja će trajati tri do četiri godine. Trebalo bi da počne 2022. godine.

- Ovo je projekat koji se planira decenijama, pa je vrlo prijatno započeti građevinske radove - rekao je rukovodilac projekta Terje Andreasen iz norveške obalne administracije.

Brodove koji plove ovim morem često pogađaju jake plima i oseke. Ponekad moraju da čekaju danima u najbližoj luci da bi se uslovi poboljšali.

- Ovo će učiniti sigurnijim izlete brodom moglo bezbednijim i dovesti do brze trajektne linije, a takođe ojačati industrijske i komercijalne aktivnosti u tom području - dodaje Andreassen.

Ulaz će biti kontrolisan semaforima. Za tunel će razneti oko 1,7 kilometara stena na južoj tački poluostrva Stad. Iako će verovatno privući pažnju ljubitelja infrastrukture iz celog sveta, glavni cilj tunela je jednostavno učiniti tranzit sigurnim i predvidljivim, piše CNN.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>