• 5

Nemci nagomilali pare kao da nije kriza: Oko Uskrsa na hiljade njih pakuje kofere za Majorku

Posete restoranima u toj zemlji biće moguće od kraja juna

  • 5
Nemačka, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nedavno smo pisali o tome da banke u Nemačkoj više ne znaju gde će s novcem, koji se gomila, pa su počele da odbijaju štediše.

Naime, novac u banke dolazi brže nego što one uspevaju da ga pozajme, te su neke nemačke filijale prestale da primaju novčane depozite građana. O tome je izveštavao Bild početkom meseca. Konkretno, štedionica "Sparkasse Düsseldorf" odbila je klijente koji imaju previše para na računu.

Ko ne pristane na najavljenu zateznu kamatu od 0,5 posto ili dobrovoljno ne smanji iznos na računu, može očekivati "sankcije". Sada i DW piše o tome da se "Nemcima gomilaju pare jer nemaju gde da troše".

To je posebno uočljivo u zemljama koje ima visok standard, a u kojima mesecima unazad maltene ništa ne radi, kao što je slučaj s Nemačkom. Na prvi pogled, ekonomska kriza usled korone ima paradoksalnu posledicu - mnogi građani Nemačke imaju na računu znatno više novca nego pre godinu dana.

Tome se ne nazire kraj. Odnosno, ne predviđa se neki kratkoročni preokret, u pravcu veće potrošnje. "Prema podacima Bundesbanke, od januara 2020. do januara 2021. depoziti privatnih domaćinstava u bankama porasli su za 182 milijarde i sada iznose 1,73 biliona evra", navodi dalje DW.

Na osnovu statistike javnog servisa Tagesšau, u martovskom mesečnom izveštaju zaključuje se i ovo: "U svojoj najnovijoj ekonomskoj prognozi Institut Ifo, sa sedištem u Minhenu, povećanje ušteđevine u 2020. procenjuje na 100 milijardi evra - i pretpostavlja da će ta suma u prvom kvartalu nastaviti da raste".

- Mislim da ćemo do sredine godine imati sličnu situaciju kao i cele prošle godine - kaže Jirgen Gros, predsednik asocijacije GVB, krovne organizacije Folks- i Rajfajzen banki u Bavarskoj, a prenosi Tagesšau.

Nemačka, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Podiže se mnogo manje gotovine

Zaključak je da je tokom pandemije znatno manje ljudi uzimalo keš sa bankomata. "Kao rezultat korona krize, potražnja za gotovinom na našim mašinama opala je za 75 procenata", rekao je Kersten Trojanus, izvršni direktor operatora bankomata "IC Cash".

Oko 1.000 od 5.000 bankomata ovog operatera u Nemačkoj već je isključeno iz upotrebe, a 200 do 300 je potpuno demontirano. Banke su takođe zabeležile značajan pad potražnje za gotovinom. U Komercbanci, na primer, kažu: "U proteklih 12 meseci zabeležili smo prosečan pad potražnje za gotovinom između 10 i 15%".

Štedionice su prošlog proleća konstatovale kratkotrajni juriš na bankomate. Neki potrošači su se u početku bojali da možda neće biti dovoljno gotovine tokom pandemije. Kada su se njihove sumnje pokazale neosnovanim, potražnja za gotovinom se normalizovala, izveštava list Velt am Zontag.

Bankomat Foto: Shutterstock

Još malo pa odmor

Inače, prema aktuelnim informacijama, letnji odmori i posete restoranima u toj zemlji biće mogući od kraja juna, podržani masovnom vakcinacijom protiv kovida, istakao je zamenik nemačkog ministra ekonomije, Tomas Barajs, za Bild.

Barajs, koji je ujedno i savezni komesar za turizam, rekao je za lokalni list da bi Nemačka trebalo da dobije 77 miliona doza vakcina do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju svake odrasle osobe u zemlji najmanje jedanput. "Ovo će odmor i posete restoranima učiniti bezbednim i izvodljivim za sve".

Očekuje se da će na hiljade Nemaca otputovati na Majorku tokom uskršnjih praznika, nakon što je Berlin uklonio taj region sa liste rizičnih od korona virusa. Podsećamo, pravoslavni Uskrs ove godine obeležava se 2. maja, a katolički 4. aprila.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DJ

    29. mart 2021 | 09:37

    Kako kod nas nema ovakvih problema, da banke imaju previse novca

  • SrbskiBek

    29. mart 2021 | 10:13

    Nemci na majorku !?? Pa i nije im neka destinacija !! Srbi ce u Zaklopacu !! ..cist vazduh.domaca 'rana ..rakija.. Ima se moze se ...ekonomski div regiona pokazuje svu raskos blagostanja !!! ..

  • Срб

    29. mart 2021 | 11:11

    Ајд размислите мало да ли је нормално да имају превише новца а ништа не ради Па људи моји немојте само примати информације Најбогатије земље са највишим стандардом су оне које од природних ресурса немају ништа Они су најбогатији јер тако неко хоће

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>