• 3

Borba za AstraZeneku: Da li EU otvara Pandorinu kutiju svojim "vakcina nacionalizmom"?

Pokrete vakcinacije u 27-članom bloku omeli su problemi vezani za proizvodnju. "AstraZeneca" je ranije ove godine smanjila svoj cilj u prvom kvartalu - sa 90 miliona doza na 30 miliona doza, zbog čega su uvedena ograničenja vezana za izvoz

  • 3
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Evropska unija bi mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ako odluči da ograniči izvoz vakcina protiv kovida-19 - rekao je prošle nedelje politički analitičar za CNBC.

Posebno je bio fokus na vakcinama "AstraZeneca". Naime, britansko-švedska farmaceutska i biotehnološka firma nije uspela da isporuči desetine miliona obećanih doza EU, koja se bori da sprovede programe vakcinacije, i to je navelo blok da uvede ograničenja izvoza, koja su već sprečila najmanje jednu isporuku vakcina u Australiju

Pokrete vakcinacije u 27-članom bloku omeli su problemi vezani za proizvodnju. "AstraZeneca" je ranije ove godine smanjila svoj cilj u prvom kvartalu - sa 90 miliona doza na 30 miliona doza. Doza, razvijena u partnerstvu sa Univerzitetom Oksford, favorizuje se za predstavljanje vakcine u Evropskoj uniji.

Zvaničnici su već uveli stroga pravila za izvoz. EU će proveriti da li država prijema ima virus pod boljom kontrolom od Evrope i da li ima ograničenja na vakcine ili sirovine, pre nego što dozvoli da se doze šalju. Neke države EU, međutim, zabrinute su zbog novih pravila i žele da lanci snabdevanja ostanu otvoreni.

- Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, zaista se bori jer druge bogate zemlje mnogo bolje napreduju u vakcinaciji u poređenju sa EU - rekao je profesor Džejms Krebtri za CNBC, i dodao da "postoji ogroman politički pritisak".

To je naravno, kaže, vrlo opasno, jer je EU obično jedan od najodgovornijih međunarodnih aktera. Krebtri takođe upozorava da bi druge zemlje mogle slediti vodeću ulogu EU u davanju prioriteta vakcinama za domaće stanovništvo.

- Ako počne da pokušava da ograniči protok vakcina iz fabrika EU, onda otvara Pandorinu kutiju u kojoj će zemlje poput Indije tada početi da čine isto - navodi ovaj profesor. To bi moglo biti veoma štetno, s obzirom na to da će verovatno i dalje nastajati novi sojevi kovida, dodaje se.

Sputnjik vakcina aerodrom Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

S druge strane, šef trgovine EU, Valdis Dombrovskis, rekao je da je "krajnje nepravedno" optuživati EU za nacionalizam kada je reč o vakcinama, s obzirom na to da je "jedan od najvećih izvoznika vakcina". Podaci pokazuju da je EU od decembra izvezla 77 miliona doza u 33 zemlje, dok je 88 miliona isporučeno zemljama EU.

Blok se takođe žalio da London ne pokazuje isti nivo reciprociteta u distribuciji vakcina. Heder Konli, potpredsednica Centra za strateške i međunarodne studije za Evropu, Evroaziju i Arktik, primetila je da su Velika Britanija i EU rekle da rade na "obostrano korisnom odnosu".

Ipak, lideri u Evropi su nervozni zbog svoje političke budućnosti i ta histerija oko nje nateraće EU da preduzme korake koji bi u krajnjoj liniji mogli da se suprotstave njihovom dugoročnom interesu da te vakcine dobiju vrlo brzo, dodaje Konlijeva.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    29. mart 2021 | 10:53

    "To bi moglo biti veoma štetno, s obzirom na to da će verovatno i dalje nastajati novi sojevi kovida" Ovo vise nema veze sa zdravljem ljudi vec sa mlacenjem para.

  • Boban

    29. mart 2021 | 10:41

    Znači forsira se ona koja je najsmrtonosnija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>