• 0

"Er Frans dobija pomoć države, pitanje je dana...": Ali, gigant će morati da pristane na ove ustupke

Bruno Le Mer, ministar finansija Francuske, kaže da se ne radi o ustupcima vezanim za zatvaranje linija ili ukidanje radnih mesta

  • 0
Air France, avion, kompanija, logo Foto: Pixabay

- Francuska i Evropska unija su blizu sporazuma o državnoj pomoći za avio-kompaniju Er Frans, koju je, kao i druge prevoznike, snažno pogodila pandemija - izjavio je danas ministar finansija, Bruno Le Mer.

- Blizu smo dogovora. U pitanju su dani - rekao je Le Mer za radio Frans Info, dodajući da bi od nacionalnog avio-prevoznika mogli da budu zatraženi izvesni ustupci kako bi se obezbedila fer tržišna konkurencija.

Što se tiče potencijalnih ustupaka, ministar kaže da se ne radi o zatvaranju linija ili ukidanju radnih mesta. "Koncesijama se traži da se osigura poštena konkurencija između Er Fransa i drugih avio-prevoznika", naveo je.

Francuski dnevnik Le Mond je u petak objavio da su vlada u Parizu i Evropska komisija nadomak sporazuma o uslovima finansijske pomoći za Er Frans, kojim se od te avio-kompanije traži da se odrekne manjeg broja slotova nego što je EK prvobitno zahtevala na svom matičnom aerodromu Orli, u francuskoj prestonici.

"Er France-KLM" zabeležio je 2020. neto gubitak od 7,1 milijarde evra. Francusko-holandska vazduhoplovna grupa je dobila lani 10,4 milijarde evra zajmova i garancija od vlada dve zemlje, a u pregovorima je i o državnoj dokapitalizaciji sa regulatorima EU, koji traže koncesije za slotove na aerodromima Pariz-Orli i Amsterdam-Šiphol.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>