• 0

Daju naftu za vakcine: Jedna od najsiromašnijih zemalja sveta okreće se Rusiji i Kini

U oktobru je Venecuela postala prva država zapadne hemisfere koja je učestvovala u ispitivanju ruske vakcine

  • 0
nafta Foto: Freepik.com

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, rekao je da bi ta zemlja, koja je pod sankcijama, mogla platiti naftom vakcine protiv kovida-19. Vakcine su tamo i više nego potrebe, budući da broj novoobolelih raste, a pojavljuju se i novi sojevi virusa.

- Venecuela ima tankere za naftu, i ima klijente koji kupuju njenu naftu. Izdvojićemo deo naših proizvoda kako bismo osigurali dobijanje pošiljke sa potrebnim vakcinama. Spremni smo da damo naftu za vakcine, ali nikoga nećemo moliti - istakao je na državnoj televiziji, a piše RT.

Prema zvaničnim podacima, u Venecueli je registrovano preko 156.000 slučajeva kovid-19, dok je 1.555 ljudi umrlo od posledica virusa. Maduro je takođe naveo da bi Karakas mogao platiti obezbeđene vakcine kroz COVAX inicijativu - koja obezbeđuje doze za siromašne zemlje - novcem "otetim" od države. Tu misli na prekomorske zamrznute fondove, usled uvođenja sankcija.

Potpredsednica Delsi Rodriges u sredu je izjavila da Venecuela ima oko sedam milijardi dolara na stranim bankarskim računima, koje planira da iskoristi za kupovinu vakcina. Međutim, banke u zemljama koje priznaju opozicionog lidera Huana Guaida, kao lidera te zemlje, odbijaju povlačenje sredstava.

Maduro je ovaj potez nazvao "pokušajem puča" i proglasio je prekid diplomatskih veza sa SAD. Prethodno je Venecuela pokušala da pridobije nazad kontrolu nad rezervama zlata u Banci Engleske, vrednim milijardu dolara. Situacija u Venecueli eskalirala je u januaru 2019. godine.

Tada se bivši predsednik parlamenta, Huan Guaido, proglasio privremenim predsednikom. Dobio je podršku SAD i članica Grupe iz Lime (osim Meksika), Organizacije američkih država i većine zemalja EU. Ali, budući da na prošlim izborima opozicija nije pobedila, većina zapadnih zemalja mu je otkazala podršku.

Sputnik V vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ranije ovog meseca, Venecuela je odbila da odobri AstraZeneka vakcinu protiv kovida, zbog izveštaja o neželjenim efektima. Te vakcine su bile izdvojene za ovu zemlju, u skladu sa globalnim planom COVAX-a, ali nisu puštene zbog duga Venecuele prema SZO, navodi AFP.

Zemlja je do sada odobrila rusku vakcinu i kinesku, kompanije Sinofarm. U oktobru je Venecuela postala prva država zapadne hemisfere koja je učestvovala u ispitivanju ruske vakcine. Krajem 2020, Karakas i Moskva potpisali su ugovor o nabavci 10 miliona doza Sputnjika V, i Venecuela je počela da vakciniše njom u februaru.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>