• 0

Elektrana ostala bez mazuta: Traži se hitni zajam za finansiranje uvoza goriva

Libanu, koji se bori sa dubokom finansijskom krizom izazvanom gomilanjem dugova, već nedostaju kapaciteti za proizvodnju električne energije

  • 0
liban Foto: Pixabay

Libanska elektrana Zahrani obustavila je rad jer je ostala bez mazuta. Prema saopštenju elektrane, došlo je do kašnjenja istovara kargo pošiljke koja je stigla u Liban zbog komplikacija vezanih za metodologiju ispitivanja ove vrste lož ulja.

Elektrana na jugu Libana jedan je od četiri glavna pogona za proizvodnju električne energije u toj zemlji. Druga kargo pošiljka mazuta, koja je trebalo da stigne iz Kuvajta, zaglavljena je u Sueskom kanalu, pošto ogroman nasukani brod teretnjak "Ever Green" skoro nedelju dana blokirao taj plovni put.

Libanu, koji se bori sa dubokom finansijskom krizom izazvanom gomilanjem dugova, već nedostaju kapaciteti za proizvodnju električne energije, zbog čega domaćinstva i preduzeća svakodnevno trpe prekid u snabdevanju strujom od po nekoliko sati.

Libansko ministarstvo energetike zatražilo je od parlamenta da odobri hitni zajam za finansiranje uvoza goriva posle marta. Za danas je sazvana sednica libanskog paralmenta, kako bi se odobrila sredstva od 200 miliona dolara za uvoz goriva tokom naredna dva meseca.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>