• 0

"250 evra dnevno za Kia Rio, a prošlog proleća cena je bila 4 evra": Šta je sa cenama rentakara?

Na nivou SAD, još uvek je moguće pronaći automobile negde drugde, poput Omahe, za oko 300 dolara nedeljno, umesto dnevno

  • 0
Automobil Kia Rio Foto: Shutterstock

U SAD trenutno nije lako naći auto za iznajmljivanje, odnosno rentakar, uprkos paprenim cenama. Prema pisanju CNN-a, ovo zadovoljstvo bi vas moglo koštati najmanje 300 dolara dnevno.

To je možda više nego što ćete potrošiti za avionske karte, hotelske sobe ili karte za neki zabavni događaj. Pre godinu dana, avio-putovanja su se gotovo zaustavila, što je dovelo do prekomerne količine iznajmljenih automobila.

Kompanije za rentakar parkirale su svoje automobile na neiskorišćenim parcelama na igralištima širom SAD, a automobili su se iznajmljivali za samo delić njihove regularne cene - ili prodavali maltene kao polovni automobili.

Industrija je prodala više od pola miliona automobila, otprilike trećinu njihove kombinovane flote, samo da bi prikupila novac potreban za preživljavanje krize. Posle godinu dana oštrih gubitaka, rentakar kompanije nisu uspele da obnove svoj vozni park, posebno u auto-pogonima koji su zatvoreni zbog nedostatka čipova.

Tako su se Amerikanci suočili sa manjkom vozila, dok su cene "uzletele u nebo". Proteklog vikenda na Floridi, 18 od 20 najvećih aerodroma u državi bilo je potpuno bez automobila, rekao je Džonatan Veinberg, izvršni direktor "AutoSlash"-a, sajta koji pomaže iznajmljivačima automobila da pronađu najnižu cenu.

Rekao je da su automobili takođe rasprodati na aerodromu u Feniksu i većem delu Havaja. Očekuje da će to biti i narednog vikenda, kao i tokom većine predstojećih vikenda, odnosno kada dođe leto. Prosečna cena je 500 dolara, a model Kia Rio košta 300 dolara ili 250 evra po danu. To je otprilike 29.900 dinara.

- Nikada ovo nismo videli. Prošlog proleća smo na Havajima viđali cene od  5 dolara dnevno. Sada biste ubijali za automobil od 300 dolara dnevno - dodaje.

Nissan Qashqai 2021 Foto: Nissan

"GMC Yukon" koštaće oko 500 dolara. Nestašica je posebno izražena na destinacijama za odmor, što se poklapa s pričom da Amerikanci sada ranije, nego ikada pre, rezervišu smeštaj za letnji odmor.

Na nivou SAD, još uvek je moguće pronaći automobile negde drugde, poput Omahe, za oko 300 dolara nedeljno, umesto dnevno. Da nikada nije bilo ovako, iako bude "gužve" oko prolećnih praznika, zaključuje i Kris Voronka iz Dojče banke, koji prati industriju.

- Obično imate 30% više automobila - kaže on. Inače je predvideo brojne skokove u cenama putovanja iznad nivoa iz 2019, sada kada se putnici vraćaju putovanjima. Kompanije za iznajmljivanje automobila odbile su da komentarišu direktno cene ili isporuku vozila, ali su potvrdile da je situacija izuzetno napeta i preporučuju kupcima da rezervišu kola mnogo pre putovanja.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>