• 0

Šta nam donose novi zakoni iz rudarstva i energetike: Građani postaju i proizvođači, računi niži?

Ministarka Zorana Mihajlović navodi da predložena zakonska rešenja omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije

  • 0
Solarni paneli, solar, energija Solarni paneli / Foto: Pixabay

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da će četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, čije je predloge Vlada danas usvojila, stvoriti zakonski okvir koji će omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Reč je o predlozima zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i obnovljivim izvorima energije. Prema njenim rečima, ovi zakoni otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima.

Građanima, pak, omogućavaju da, osim toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas.

Mihajlovićeva navodi da predložena zakonska rešenja omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije. Kao posebno važno, kako se navodi u saopštenju iz kabineta Zorane Mihajlović, naglasila je usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije.

Oni predstavljaju budućnost u oblasti energetike. U tom smislu, ministarka je istakla da je potrebno, ne samo da se grade nove hidroelektrane, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo. Naglasila je da će ovi zakoni omogućiti i otvaranje novih radnih mesta.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>