• 0

Uz jednog radnika milion dinara: Poziv za MSP, bespovratno 1,55 milijardi RSD za nabavku opreme

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše

  • 0
budžet, biznis, investicije Foto: Unsplash

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv malim, srednjim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći.

Pomoć će biti dodeljena kroz kroz Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, za koji je opredeljeno bespovratno 1,55 milijardi dinara.

Program predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava države u iznosu do pet miliona dinara po privrednom subjektu. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova u iznosu do 25 odsto neto vrednosti opreme, dok se 70 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja finansira iz kredita banaka i lizing kompanija, partnera na programu, a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine.

Takođe, za nabavku mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 odsto od vrednosti opreme ne može biti veći od pet miliona dinara.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja : jedan zaposlen do milion dinara, dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona, šest i više više zaposlenih do pet miliona dinara.

Privredni subjekti zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevom u jednoj od banaka ili lizing kuće koja je partner na programu.

Banke i lizing kompanije, partneri ministarstva, u realizaciji programa su: Halkbanka, Poštanska štedionica, Prokredit banka, Kredi agrikol banka Srbija, Erste banka, Eurobanka, Intesa lizing i Unikredit lizing.

Oni su za učesnike ovog programa ponudile posebne, povoljnije, uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremi koja se nabavlja.

Program se realizuje u cilju podrške investicijama i podsticaju bržem privrednom razvoju.

Ministarstvo privrede je za potrebe efikasne i transparentne realizacije navedenog programa razvilo softverski sistem koji podržava sve procese koji uključuju, između ostalog i prijem i obradu zahteva za dodelu bespovratnih sredstava potencijalnih korisnika u elektronskom obliku.

Takođe, softverska aplikacija IS ministarstva opremljena je alatima koji omogućuju automatsko preuzimanje podataka od drugih državnih organa (APR, Poreska uprava, CROSO) čime se skraćuje vreme potrebno za dodelu bespovratnih sredstava, a na minimum se svodi ljudska greška prilikom popunjavanja zahteva za dodelu bespovratnih sredstava.

Video: Staša je žena iz snova: Razume se u automobile i popravlja ih bolje od većine muškaraca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>