• 2

Svečano otvaranje skvera sa spomenikom Despotu Stefanu tokom manifestacije "Dani Beograda"

Stojčić je precizirao da će prostor biti popločan granitnim pločama

  • 2
Gradski urbanista Marko Stojčić

Foto: Nikola Tomić

Glavni urbanista Marko Stojčić najavio je da će novi skver na uglu ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve 19. aprila, poslednjeg dana manifestacije „Dani Beograda”, dobiti spomenik srednjovekovnom srpskom vladaru, kada će i zvanično biti otvoren.

Kako je podsetio, despot Stefan Lazarević je zaslužan što je Beograd danas prestonica i, između ostalog, jedan od naših najznačajnijih književnika srednjeg veka i veliki poštovalac umetnosti i kulture tog doba.

– Dugovali smo mu spomenik. Izrađen je prema autorskom delu našeg akademika Svetomira Arsića Basare. U manjoj razmeri skulptura se nalazi u Istorijskom muzeju Srbije. On je upravo nastavio svoje autorsko delo izradom ove skulpture koja će biti visine četiri metra. Spomenik će biti centralna figura koja će uticati na arhitektonski izraz pjacete, podeljene u tri segmenta. Jedan je namenjen pešacima i ljudima koji mogu ovde da se odmore, drugi je sa cvetnim detaljima i treći sa zelenilom – istakao je Stojčić.

Spomenik je završen, a na uređenju samog skvera trenutno su angažovani radnici „Zelenila – Beograd”.

Stojčić je precizirao da će prostor biti popločan granitnim pločama, ali većim delom će biti pod zelenilom – s travnatim površinama u kaskadama i sadnicama.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krtica

    29. mart 2021 | 21:17

    Kakva manifestacija,spomenici koncerti?A korona?

  • Гаргамел

    29. mart 2021 | 23:50

    Споменик једном таквом великану на СКВЕРУ ! ? Где је ћирилица у овој држави ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>