• 3
 ≫ 

Andrićgrad ima novog vlasnika, Kusturica ostaje u poslu

 ≫ 

Šta ostaje režiseru Emiru Kusturici?

  • 3
andrićgrad

Foto: Pixabay

Olimpijski centar Jahorina preuzeće poslovanje turističkog kompleksa Andrićgrad u Višegradu. Ovaj posao, dogovoren na zajedničkom sastanku krajem februara u Istočnom Sarajevu, biće finalizovan tako što će Vlada Republike Srpske svoj udeo u Andrićgradu, koji zajedno sa udelom opštine Višegrad iznosi 78 posto, prepisati na OC Jahorina, izveštava portal Capital.ba.

Preostala 22 procenta vlasničkog udela pripada režiseru Emiru Kusturici, koji, prema saznanjima portala, ostaje u ovom poslu.

Predsednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek potvrdio je ovu informaciju navodeći da već postoje planovi o investicijama u Andrićgradu.

- Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu - rekao je Elek.

Dodaje da većina od 250.000 skijaša, koji godišnje posete Jahorinu, dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posete neke druge obližnje destinacije.

Vlada Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine Jahorini dala propalo skijalište Igrišta u Vlasenici, za koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje, navodi Capital.

U projekat Andrićgrad do sada je, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona KM (12,1 milion evra), od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM (7,7 miliona evra), Kusturica pet miliona (2,5 miliona evra), ostatak opština Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. godine potpisivanjem ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i preduzeća Lotika.

Video: Otvoren 14. Kustendorf, ali ovaj put na mreži

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljilja Kuzjak

    30. mart 2021 | 10:15

    Emir Kusturica je u Andricgrad ulozio srce, dusu mu dao, izgarao tamo, poznaje svaku stopu, svaki kutak tog velicanstvenog grada. Emir i Andricgrad su neodvojiva celina. Samo da se ne zaboravi.

  • arkadije

    30. mart 2021 | 10:51

    Naravno. Svi skijaši ideju Sarajevo, Baščaršiju. Ako bi namestili lepu priču, novo auto put,svi bi svratili na mećavnik,Višegrad ili možda neko drugo mesto. Lepo je da su malo anketiranih ljude i ovo videli kao šansu. Na trasi sadašnjeg puta je igrište,ima prostora za još stazu,dve,kao malo lepo skijalište. A sve je počelo kada su doneli ljevajiča. Čovek ima tim koji radi čuda. Ne volim što je poskupeko skijanje ali da je poboljšao,jeste

  • Миња

    31. mart 2021 | 16:28

    Хоће ли да макну све оне називе на ћирилици, баш ме занима.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>