• 0
 ≫ 

Nova optužnica protiv Ivice Todorića i još 22 osobe

 ≫ 

Osumnjičenima se u optužnici na teret stavljaju krivična dela falsifikovanja službene ili poslovne isprave

  • 0
Ivica Todorić Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu saopštilo je da je podiglo novu optužnicu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i još 22 hrvatskih državljana.

Osumnjičenima se u optužnici, koja je podignuta pred Opštinskim krivičnim sudom u Zagrebu, stavljaju na teret krivična dela falsifikovanja službene ili poslovne isprave, kao i krivična dela pod kvalifikacijom produženog krivičnog dela ''falsifikovanja službene ili poslovne isprave podsticanjem'' - javlja hrvatski Index, a prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od 4. januara 2010. do početka aprila 2017. u Zagrebu, preko 13 trgovačkih društava s kojima su poslovno sarađivali, pribavljali finansijska sredstva za izdavatelje menica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam trgovačkih društava iz sastava koncerna, tako što su unovčili menice u kojima je lažno navedeno da su izdate za vrednost primljenu u robi.

Odnosno da su, kako se precizira, sprovodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje trgovačkog društva iz Zagreba i ostalih društava iz koncerna, dok su ta društva bila prekomerno financijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju.

Kako se dodaje, četvorica optuženih se, pored ostalog, terete da su ispred trgovačkog društva iza Zagreba kao trasata (lice na koje je trasirana menica) i trasanta (izdavalac menice) potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 menice, koje sadrže takve lažne navode na ukupan iznos od oko 70,5 miliona evra.

Na traženje prvooptuženih su ostali optuženi ispred sedam trgovačkih društava iz koncerna kao trasata i trasanta potpisali radi predaje na otkup 2.761 menicu koje sadrže takve lažne navode, na ukupan iznos od 2,35 milijardi evra.

Video: Ivica Todorić izručen Hrvatskoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>