• 2

"Bacamo 40% više električne energije od komšija u regionu. Ako to izmenimo, računi će biti manji"

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona - o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije

  • 2
energija, struja, sijalica

Foto: Pixabay

- Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što znači i da su i računi za struju i grejanje veći - izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka energetike, Zorana Mihajlović, i istakla da će zato novi zakon omogućiti građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije.

- Dugo smo čekali na nove zakone u energetskom sektoru, kroz koje ćemo omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, a isto tako i da sami delom učestvuju, a delom uz pomoć države i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima - rekla je Mihajlovićeva za TV Prva.

Navela je da se kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravi uprava kroz koju će biti omogućeno građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, a da će 50 odsto ići od uprave, države i grada, dok će 50 odsto obezbediti građani.

- U pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti najjednostavnija moguća, jer nije nam cilj da građani gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju - rekla je ministarka.

Ističe da Srbija prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju - može da bude i proizvođač.

- Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede, biće vam niži računi - navodi potpredsednica Vlade Srbije i dodaje:

"Kada niste kod kuće, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži".

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona - o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    30. mart 2021 | 12:31

    Biće manji ali kad bismo se zezali. Kada bi se izvršila detaljna analiza strukture računa videlo bi se da najmanji deo otpada na stvarnu potrošnju energije a najveći na razne namete i troškove fiktivno zaposlenih.

  • Milorad

    30. mart 2021 | 12:28

    Ma bre ne dizite cenu struje, nemojte da nas ucite sta da radimo sa strujom. Valjda ste svesni da ste sa vasom pamecu doveli narod do totalne propasti, vama izgleda treba da se izlupa glava, da bi se osvestili iz te vase nesvesti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>