• 2

7 simbola koje potrošač treba da zna: Koliko dugo koristite šampon? Šta znači crna čaša na ambalaži?

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise "najbolje upotrebiti do (određenog datuma)", odnosno "upotrebljivo do", i tu nema mnogo dileme. S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici

  • 2
šampon

Foto: Freepik.com

Enormne količine novca svakodnevno odlaze na prehrambene i ostale proizvode, na globalnom nivou. Svaka ambalaža, odnosno proizvod, mora da sadrži određene naznake, oznake i opise, i to je ustanovljeno svetskim, ali i lokalnim zakonima.

Ipak, koliko dobro znate šta kupujete? Osim što, na primer, pročitate koju vrstu kafe ste odabrali ili koji tip šampona. Većina ljudi, zapravo, ne zna šta znače određeni simboli.

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise "najbolje upotrebiti do (određenog datuma)", odnosno "upotrebljivo do", i tu nema mnogo dileme. Druga oznaka je dosta "striktnija", i uglavnom prati namirnice kao što je meso.

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici. Osim što mora biti naznačeno kada ističe taj rok - od datuma proizvodnje, isto tako ambalaža mora sadržati simbol "otvorene kutijice", na kojoj piše broj - 6, 9, 12, 24.

Ti brojevi su, zapravo, meseci. Toliko smete da koristite proizvod - od datuma otvaranja. Izdvajamo 7 simbola, koji se često nalaze na ambalažama proizvoda, a na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Tri zelene strelice

 

Ovaj simbol znači da pakovanje može da se reciklira ili je već reciklirano, a uglavnom je reč o papiru i kartonu.

Precrtana kanta

 

Ako ambalaža ima ovaj simbol, to znači da je zabranjeno odlaganje u kućni otpad, odnosno dozvoljeno je odlaganje na za to predviđena mesta, a uglavnom se misli na elektronski otpad. Poznato je da ni baterije ne bi trebalo bacati u kante za smeće u kući. Najbolje je sačuvati ih i odneti u supermarket, gde postoji adekvatna kanta.

Oznake na ambalaži u vidu simbola

Foto: Promo

Zelena strelica u krugu

 

Simbolizuje čin da je proizvođač već uplatio određeni iznos organizaciji, koja se brine za prikupljanje otpada.

Crna čaša

 

Na šta vas podseća ovaj simbol, na staklenu čašu za vino? U pravu ste. Ovo je oznaka transportne ambalaže - lako lomljivo. Pored prikazanog simbola, najčešće se nalaze i strelice koje pokazuju u kom položaju bi trebalo da se postavi kutija prilikom prevoza i skladištenja robe.

Otvorena kutijica sa brojem

 

Dolazimo do oznake koju smo već objasnili ranije u tekstu. Dakle, reč je o roku upotrebe nakon otvaranja. Ako ste otvorili nov šampon, a na ambalaži je prikazana ova oznaka sa brojem 6, to znači da proizvod možete koristiti u narednih pola godine.

Oznaka "CE"

 

Skraćenica od "Conformité Européenne" (eng. "European Conformity"), odnosno znak da proizvod zadovoljava uslove sigurnosti, zaštite, ljudskog zdravlja, životne sredine i javnog interesa.

"Evro" cvet

 

U poslednje vreme naširoko se govori o zaštiti životne sredine, odnosno njenom ugrožavanju putem raznih faktora delovanja. Ovaj simbol upravo označava najmanji uticaj na životnu sredinu, tokom celog procesa proizvodnje.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonko spasic

    4. april 2021 | 12:30

    Hvala na informacije.Pozdrav.

  • Da

    4. april 2021 | 15:16

    Rok od otvaranja ambalaže, i onda, vidimo sugrađane koji po marketima i drogerijama otvaraju proizvod da bi ga pomirisali. To je nedopustivo!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>