• 67
 ≫ 

Završeni pregovori frilensera i vlade: Nema dogovora ni ovoga puta

 ≫ 

Predstavnici frilensera pozivaju na protest

  • 67

Predstavnici frilensera i Vlade ni danas nisu uspeli da se dogovore oko mogućeg rešenja u domenu plaćanja poreza i doprinosa, saznaje Telegraf Biznis na licu mesta. 

Nova ponuda, prema našim ranijim informacijama bila je da se oko 80 odsto oslobodi plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina. Predlog je predviđao i da država preostalim frilenserima otpiše sve kamate i omogući reprogram u trajanju od 10 godina.

Međutim, predstavnici radnika na internetu rekli su da im ponuđeno rešenje ne odgovara i najavili da se vide ponovo 24. aprila kada najavljuju protest.

- Danas smo bili na pregovorima. Izložili su predlog koji smo čuli prethodnih dana. Nisu hteli da ga menjaju - rekao je Miran Pogačar, predstavnik radnika na internetu.

- Ništa se nije promenilo. Insisitiraju na plaćanju nečega za šta ništa nećemo dobiti, osim duga i dužničkog ropstva - rekao je on.

Frilenseri kažu da ovaj predlog istina predstavlja poboljšanje u odnosu na raniji, ali tvrde da se ne radi o suštinski drugačijim i boljim rešenjima.

Koliko ima frilensera u Srbiji i koliko zarađuju?

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

Međutim, prema našim saznanjima, spremljeno je oko 40. 000 rešenja, a procene idu i više - da je frilensera i do 100.000.

Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su njihovi prihodi u proseku oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene.

Imaju uglavnom do 30 godina, dobro su potkovani znanjem i vešto "barataju" internetom i društvenim mrežama, ali i programiranjem.

Po definiciji to su osobe koje rade za određenu kompaniju, ili više njih, ali nisu zaposleni ni u jednoj. Nemaju standardno radno vreme, rade sa bilo kog mesta i uglavnom biraju projekte koje će da rade. U Srbiji, oni su uglavnom iz IT sektora, često se bave održavanjem sajtova ili recimo razvojem softvera, ali i digitalnim marketingom, prevođenjem, držanjem časova preko mreže, dizajnom, fotografijom, a zarađuju i znatno više od prosečne mesečne plate.

U zavisnosti od toga koliko posla imaju tokom jednog meseca i na koliko projekata i za koliko kompanija rade, zarada im se kreće od 500 pa do i mnogo više od 2.000 evra mesečno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosko

    30. mart 2021 | 15:59

    Pa zaradis 540 eura i drzava ti uzme 60%. I da platis za poslednjih 5 godina sve mesece sa kamatom, a nema ni zdravstveno ni penziono. Pa ko je normalan da radu za 240 eura kao frilenser? O cemu vi pricate.

  • Nes

    30. mart 2021 | 16:00

    Država je kriva što nisu regulisali na vreme problem. Sada žele na tudj račun da bez pravno pune budzet, a za uzvrat ne nude ništa.

  • Marina

    30. mart 2021 | 15:50

    Pa znalo se. Država hoće da im uzme 60% zarade. To nigde u svetu nema.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>