• 0
 ≫ 

"Ovo ne radimo zbog zaposlenih, već jačanja brenda": Auto-gigant uvodi poseban program za roditelje

 ≫ 

Dok su na odsustvu zarad brige o detetu, zaposleni će, prema programu, biti plaćeni 80% od njihove osnovne plate

  • 0
roditelj i beba Foto: Pixabay

Švedski proizvođač automobila, Volvo Cars, na globalnom nivou povećava plaćeno roditeljsko odsustvo za svoje zaposlene - na 24 nedelje, bez obzira na pol, objavila je kompanija danas.

Zaposleni, kako oni koji rade po satu, tako i oni koji imaju mesečnu zaradu, a koji su sa proizvođačem automobila najmanje godinu dana, ispunjavaju uslove za novi program "Porodična veza" (Family Bond), izveštava Volvo.

Program obuhvata, ne samo one koji postaju biološki roditelji, već i radnike koji odluče da usvoje dete, budu hranitelji ili surogat majke. Pravo na "Porodičnu vezu" imaju i istopolni parovi, a ova inicijativa stupa na snagu prekosutra, 1. aprila.

Dok su na odsustvu zarad brige o detetu, zaposleni će, prema programu, biti plaćeni 80% od njihove osnovne plate. Tokom prve tri godine otkako se rodi novo dete, mogu da koriste ovo pravo.

Američki zaposleni, takođe, imaju mogućnost od 19 nedelja potpuno plaćenog roditeljskog odsustva, u roku od 36 meseci nakon što postanu roditelji, navodi dalje Volvo. Nova politika treba da pomogne kompaniji u sticanju i zadržavanju talenata, jer je usredsređena na to da postane proizvođač potpuno električnih vozila do 2030.

- To je nešto za šta verujemo da postavlja novi standard u poslu - rekao je za CNBC Hakan Samuelson, CEO kompanije iz Švedske, i nastavio da bude potpuno iskren:

"Mi to radimo, ne da bismo uvodili neke nove beneficije za naše zaposlene, već više zato što mislimo da je to dobro za našu kompaniju. Bićemo atraktivniji kao poslodavac. U toku je takmičenje za talente".

Volvo C40 Recharge, električni automobil Foto: Volvo

Samuelson je istakao da Volvo očekuje da će novi program koštati "značajno" - verovatno u "jednocifrenim milionima". Ali, kaže da im se svakako isplati, sve dok "pruža bolje i raznovrsnije upravljanje, i jači brend".

Trenutni program kompanije Volvo omogućava plaćeno odsustvo od šest nedelja u prvoj godini roditeljstva, i važi za jedan od najopsežnijih u automobilskoj industriji. Na primer, Dženeral Motors i Stelantis nude zaposlenima u SAD do 12 nedelja plaćenog roditeljskog odsustva za nove roditelje.

Ford nudi do svega osam nedelja. Volvo je odlučio da pokrene novi program roditeljskog odsustva nakon pozitivnih rezultata, dobijenih iz sličnog pilot-programa za hiljade zaposlenih u prodaji u Evropi.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>