• 4

Frilenseri u dve grupe bili u Vladi, Brnabić poručila: "Cilj je zaštita ugroženih i manje obaveze"

Predstavnici dva udruženja su u različitim terminima bili kod premijerke

  • 4
Zakon o radu je više na strani kandidata za posao nego poslodavaca

Foto: Pixabay

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima frilensera o pitanjima uređenja poreskih obaveza frilensera i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu.

Premijerka Brnabić istakla je da je cilj rešenja koje je izradio tim vlade, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Brnabić je rekla u razgovoru da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna.

Kako je saopšteno, predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

BRNABIC SEDNICA VLADA

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako je saopšteno, model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa, o čemu je Telegarf Biznis ranije pisao. 

Poreska uprava će, dodaje se, takođe utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina.

Brnabić je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujuči i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Današnjim sastancima u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    30. mart 2021 | 23:54

    VAZNO JE DA MLADI OSTANU U SRBIJI I DA OVDE RADE -ZARADJUJU I OVDE TROSE NOVAC A POREZ NEKA POCNU DA PLACAJU OD OVE GODINE KAO STO BI I NA ZAPADU PLACALI -PREMA PRIHODU !!

  • JA

    31. mart 2021 | 00:08

    Dokle god ne smanje abnormalnu visinu poreza na 10-20% kao u ostalim zemljama, umesto 55% nece nista vredeti. Ne trazimo nista ni vise ni manje, nego da bude kao u ostalim zemljama!

  • Mosa

    31. mart 2021 | 07:22

    Pa zasto u dve grupe idu na razgovor u vladi ,mozemo li mi Srbi ikada da budemo slozni I da nastupimo kao jedno vecito podele vecito oni I mi zar ne moze da se ima jedinstven stav o necemu I da se jedinstveno nastupi ,cudo smo od naroda u ovoj drzavi jedino su slozni oni na vlasti I to zarad licnih interesa svi drugi aj zdravo, podele podele I samo podele.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>