• 4

Frilenseri u dve grupe bili u Vladi, Brnabić poručila: "Cilj je zaštita ugroženih i manje obaveze"

Predstavnici dva udruženja su u različitim terminima bili kod premijerke

  • 4
Zakon o radu je više na strani kandidata za posao nego poslodavaca

Foto: Pixabay

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima frilensera o pitanjima uređenja poreskih obaveza frilensera i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu.

Premijerka Brnabić istakla je da je cilj rešenja koje je izradio tim vlade, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Brnabić je rekla u razgovoru da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna.

Kako je saopšteno, predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

BRNABIC SEDNICA VLADA

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako je saopšteno, model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa, o čemu je Telegarf Biznis ranije pisao. 

Poreska uprava će, dodaje se, takođe utvrditi iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a poreske obaveze će se moći platiti u periodu od čak 10 godina.

Brnabić je pojasnila da model takođe obuhvata da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (uključujuči i neoporezivi iznos), čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode.

Takođe, prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.

Današnjim sastancima u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mosa

    Pa zasto u dve grupe idu na razgovor u vladi ,mozemo li mi Srbi ikada da budemo slozni I da nastupimo kao jedno vecito podele vecito oni I mi zar ne moze da se ima jedinstven stav o necemu I da se jedinstveno nastupi ,cudo smo od naroda u ovoj drzavi jedino su slozni oni na vlasti I to zarad licnih interesa svi drugi aj zdravo, podele podele I samo podele.

  • JA

    Dokle god ne smanje abnormalnu visinu poreza na 10-20% kao u ostalim zemljama, umesto 55% nece nista vredeti. Ne trazimo nista ni vise ni manje, nego da bude kao u ostalim zemljama!

  • nikolas

    VAZNO JE DA MLADI OSTANU U SRBIJI I DA OVDE RADE -ZARADJUJU I OVDE TROSE NOVAC A POREZ NEKA POCNU DA PLACAJU OD OVE GODINE KAO STO BI I NA ZAPADU PLACALI -PREMA PRIHODU !!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke