• 0

Tako mali, a tako značajni: Sada zadaju glavobolju svetskim proizvođačima bele tehnike

Manjak čipova je krenuo krajem 2020, a delimično i zato što su proizvođači loše procenili kolika će biti potražnja za pametnim telefonima i laptopovima

  • 0
veš mašina

Foto: Freepik

Zbog nestašice čipova, koja je usledila jer se tražnja "prelila" i na TV i gejming industriju, automobilske kompanije nisu mogle da rade u punom kapacitetu.

Sada su, međutim, pogođeni i proizvođači bele tehnike. Iz poznate multinacionalne američke kompanije ističu da ne uspevaju da pokriju potražnju. Njihove pošiljke iz Kine u Evropu i SAD kasne, a sve je sasvim sigurno povezano i sa brodom "Ever Green", koji je danima blokirao Suecki kanal.

- S jedne strane moramo zadovoljiti domaću potražnju za aparatima, a s druge strane se suočavamo s eksplozijom izvoznih porudžbina. Što se tiče čipova, za nas u Kini to je bilo neizbežno - rekao je Džejson Ai, čelnik kineskog ogranka američke firme.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača bele tehnike konkretno ima problem sa mikrokontrolerima, jednostavnim procesorima koji se ugrađuju u 50% njihovih aparata, uključujući mikrotalasne rerne, frižidere, mašine za pranje veša.

Manjak čipova je krenuo krajem 2020, a delimično i zato što su proizvođači loše procenili kolika će biti potražnja za pametnim telefonima i laptopovima. Mnoge auto-kompanije su sada primorane da smanje proizvodnju, a među njima je "General Motors".

Proizvođač smartfona, "Xiaomi", zbog nestašice čipova se suočio sa većim troškovima. Kineski gigant iz oblasti bele tehnike, "Hangzhou Robam Appliances", koji zapošljava više od 26.000 ljudi, morao je da odloži plasiranje novog ventilacionog otvora za frižidere, i to za četiri meseca.

Sve to zbog čipova, odnosno mikrokontrolera. "Profitne marže su već dugo niske zbog dugotrajnih ciklusa zamene starih uređaja novim, oštre konkurencije i usporavanja tržišta nekretnina", naveo je Robin Rao, ispred firme "Sichuan Changhong Electric".

Recimo, da bi rešio problem nedostatka mikroprocesora i čipova za brzu memoriju, proizvođač usisavača, "Dreame Technology", smanjio je budžet za marketing i zaposlio više radnika na upravljanju odnosima s dobavljačima.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>