• 1
 ≫ 

Nemci bi da rade manje, čak i ako to podrazumeva nižu zaradu: Koliko vremena im "odlazi" na posao?

 ≫ 

Međutim, studija takođe otkriva da bi 17 procenata zaposlenih žena i devet posto muškaraca želelo da radi više

  • 1
nemac

Foto: Freepik

Mnogi zaposleni u Nemačkoj želeli bi da rade manje, prema podacima iz studije instituta IFO, urađenoj za nezavinu fondaciju Bertelsman Štiftung.

Trenutno, 50 odsto zaposlenih muškaraca i 41 odsto žena radi više nego što bi želelo. Muškarci rade u proseku 41 sat nedeljno, a želeli bi da rade 37 sati, dok žene u proseku rade 32 sata sedmično, a više bi volele 30 sati. Obe grupe bi prihvatile smanjenje plata, navodi se u saopštenju Instituta.

Međutim, studija takođe otkriva da bi 17 procenata zaposlenih žena i devet posto muškaraca želelo da radi više.

- Na pitanje, recimo, da li bi majke radije povećale ili smanjile radno vreme, snažan uticaj ima mogućnost zbrinjavanja dece - kaže Andreas Peihl, direktor IFO centra za makroekonomiju i istraživanja i koautor studije.

Dodaje da bi mnoge žene, kada bi im bio omogućen bolji balans između poslovnog i privatnog života, želele da rade duže. "To bi bilo racionalno rešenje imajući u vidu nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj", zaključuje Peihl.

Podsećamo, Savez sindikata Nemačke (DGB) zatražio je obavezu testiranja na virus kovid-19 u preduzećima širom zemljeSmatraju da su firme u obavezi da zaposlenima obezbede testiranje.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    6. april 2021 | 12:41

    Pa ja radim 56 sati nedeljno... za koje pare? Sta oni kukaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>