• 2

Bajden ima novi plan: 5 tačaka je na stolu, a vrednost je dva biliona dolara

Plan koji predsednik SAD treba da iznese uključivaće otprilike 2 biliona dolara - raspoređenih u narednih osam godina, i podići će stopu poreza na dobit na 28%

  • 2
Joe Biden, Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džo Bajden, namerava da danas predstavi infrastrukturni plan/paket vredan više od 2 biliona dolara, dok njegova administracija istovremeno fokus usmerava na jačanje postpandemijske ekonomije.

Plan koji Bajden treba da iznese uključivaće otprilike 2 biliona dolara - raspoređenih u narednih osam godina, i podići će stopu poreza na dobit na 28%. Bela kuća je rekla da će povećanje poreza, u kombinaciji sa merama namenjenim zaustavljanju ofšoringa profita, finansirati infrastrukturni plan u roku od 15 godina.

Predlog podrazumeva sledeće:

1. Ulaganje od 621 milijardu dolara u transportnu infrastrukturu kao što su mostovi, putevi, javni prevoz, luke, aerodromi i razvoj električnih vozila.

2. Ulaganje 400 milijardi dolara u brigu o starijim i nemoćnim građanima Amerike.

3. Ulaganje više od 300 milijardi dolara u poboljšanje infrastrukture pijaće vode, proširenje širokopojasnog pristupa i nadogradnju električne mreže.

4. Ulaganje više od 300 milijardi dolara u izgradnju i preuređivanje pristupačnog stanovanja, zajedno sa izgradnjom i nadogradnjom škola.

5. Ulaganje 580 milijardi dolara u američke napore vezane za proizvodnju, istraživanju i razvoj, i obuke za posao.

Bela kuća helikopter

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD će tako započeti svoju drugu veliku inicijativu Bele kuće, nakon usvajanja plana za pomoć ekonomiji od 1,9 biliona dolara, što je bilo ranije ovog meseca.

Administracija ima za cilj da odobri prvi predlog osmišljen za stvaranje radnih mesta, obnavljanje američke infrastrukture i borbu protiv klimatskih promena pre nego što se okrene drugom planu za poboljšanje obrazovanja i proširenje plaćenog odsustva i zdravstvene zaštite, navodi CNBC.

Kroz noviji plan, Bela kuća želi da pokaže da može "revitalizovati nacionalnu maštu i usmeriti milione Amerikanaca na posao odmah ", rekao je zvaničnik administracije. Bela kuća planira da finansira potrošnju podizanjem stope poreza na dobit na 28%.

Republikanci su smanjili porez na 21% sa 35%, kao deo svog poreskog zakona iz 2017. godine. Bajdenova administracija takođe ima za cilj da poveća globalni minimalni porez za multinacionalne korporacije i osigura da one plaćaju najmanje 21%. Bela kuća želi i da destimuliše kompanije da navode poreske oaze kao adresu i otpišu troškove povezane sa prekomernim udruživanjem.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    31. mart 2021 | 14:04

    U pitanju je 2 triliona dolara, a ne "biliona", jer bilion je milijarda.

  • baba smilja iz darosave

    31. mart 2021 | 17:39

    bilion = milijarda amerikanci nemaju milijarde vec bilione

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>