• 1

Mićo je vredan od jutra do mraka: Pumpa za vodu, stara 20 godina, i danas radi besprekorno

"Pumpa koju sam montirao pre 20 godina i danas radi besprekorno", kaže Mićo Damljanović

  • 1
Vodena pumpa klackalica, Mićo Damljanović Foto: Rina.rs

Oduvek je u narodu bilo vrsnih majstora koji ono što okom vide, to sa svojih deset prstiju i naprave. Jedan od takvih je i Mićo Damljanović, iz sela Teočin, kod Gornjeg Milanovca.

On već decenijama pravi vodene pumpe, u narodu poznate i kao klackalice, koje rade bez ikakvog goriva, a za ovaj mehanizam potreban je samo izvor sa vodom.

- Pumpa koju sam montirao pre 20 godina i danas radi besprekorno, trenutno izbacuje četiri litra u minuti na visinsku razliku 117 metara. Sa dobrom akumulacijom, mogu se snadbeti četiri domaćinstva. Proces njihovog montiranja je poprilično jednostavan, a potrebne su samo odvodne i dovodne cevi, koje rade bez ikakvog strujnog priključka - kaže majstor Mićo.

Konstruktor je ovaj patent sam napravio, u svojoj radionici, i uspeo da vodu dovede do brojnih domaćinstva i meštana koji žive u najnepristupačnijim planinskim predelima.

- Pumpe se razlikuju samo po kapacitetu vode koju mogu da izbace do potrošača, recimo, ako ima dotok vode 250 litara u minuti, ona može izbaciti oko 50 litara na visinsku razliku preko 250 metara, na daljinu negde oko 6 kilometara - rekao je Damljanović.

Mićo je po zanimanju građevinski bravar i celog života radio je u struci. Nije želeo da menja posao koji voli, već je svoju radionicu pored kuće napravio po želji.

- Mašine koje imam sam nabavljao rashodovane, nefunkcionalne kupujući na licitacijama, zatim sam ih "vraćao u život" praveći delove za njih koji su neophodni za rad i pralagodio nameni. Danas pravim jedinstvene pumpe za vodu za koje je potrebno oko sedam dana danonoćnog rada - kaže Mićo.

Od kada je počeo da se bavi pravljenjem vodenih pumpi do danas, ovaj majstor iz sela Teočin nije imao nijednu reklamaciju i poručuje da sa radom može stati samo iz jednog razloga - ako nestane vode na izvoru.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>