• 23

Nišlije napravile inovativan test na "S" proteinu: Otkrivaju nam kako se meri uspešnost vakcinacije

Reč je o serološkom testu koji određuje nivo neutrališućih antitela kod vakcinisane osobe

  • 23
Milica Todorovska Rašić, test za merenje uspešnosti vakcinacije

Foto: D. K.

Posle razvoja prvog domaćeg testa za utvrđivanje antitela kod osoba koje su preležale virus korona, niška firma "Neo Medica" je proizvela nov test, kojim se prati uspešnost vakcinacije.

Ono što je inovativno u njihovom proizvodu je što su u svoj test inkorporirali ceo Spajk protein, na kojem je bazirana većina vakcina, za razliku od nekih drugih testova koji koriste samo jedan njegov deo. "Neo Medica" je pre nekoliko dana dobila dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstava, što je poslednji korak za masovnu proizvodnju i stavljanje na tržište novog proizvoda ove niške firme.

Milica Todorovska Rašić, rukovodilac kontrole kvaliteta u "Neo Medica", objašnjava da je novi test namenjen isključivo vakcinisanim ljudima, dok oni koji su preležali kovid-19 - nivo antitela mogu izmeriti testom koji su razvili još prošle godine.

- "Naisa Sars Cov 2 S1S2 RBD neutralising antibodies", što je službeni naziv našeg novog proizvoda, jeste serološki test koji određuje nivo neutrališućih antitela kod vakcinisane osobe. Neutrališuća antitela su ona koja blokiraju virus, sprečavaju njegov ulazak u ćeliju i infekciju i širenje virusa, što je poenta vakcinacije - kaže Milica.

- Ono što je novo, što smo mi uradili, jeste to da smo test zasnovali na celom Spajk proteinu, i tako smo dobili bolju korelaciju sa neutrališućom aktivnošću, što nam omogućava bolji uvid i u imunološku zaštitu od mutiranih sojeva virusa - dodaje.

Pojašnjava da Spajk ili "S" protein, ima dve podjedinice S1 i S2, te da njihov test koristi obe.

- Na taj način "hvatamo" sva antitela koja se stvaraju na bilo koji deo Spajk proteina. Dakle, pratimo neutrališuća antitela koje organizam sintetiše kao odgovor na prisustvo S1 i S2 podjedinice, kao RBD domena Spajk proteina virusa. Ovo je veoma važno, naglašavam, jer su vakcine zasnovane na Spajk proteinu, pa ako se testirate testom koji kao antigen koristi neki drugi deo virusa, nećete dobiti pozitivan rezultat, što ne znači da imunizacija nije bila uspešna, nego da test nije adekvatan - obrazlaže prednosti njihovog proizvoda Todorovska Rašić.

Precizira da se test preporučuje osobama koje su vakcinisane bilo kojom od vakcina dostupnih u Srbiji, nakon 10. februara.

- Ovaj test meri nivo antitela u jedinicama od 1 do 10 opsega linearnosti. Potrebno je da se izvrši evaulacija na većem broju ispitanika da bismo dali konačan sud, ali je jasno da što je veći titer antitela, bolja je i zaštita - zaključuje Milica Todorovska Rašić.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    31. mart 2021 | 22:37

    Antivakcinasi, Italija uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, a polako i za ostale! Tako će sve zemlje sveta! GOTOVI STE!!!!!!!

  • AciBadem

    31. mart 2021 | 19:44

    Pitala me neka televizija posle vakcinacije kako se osećam? Ja im odgovorio vakcinisano. Nisu me pustili na televizor 😛

  • Miki

    31. mart 2021 | 19:53

    Svaka cast!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>