• 2
 ≫ 

Kinezi obećali, do Božića gotov auto-put do Požege: "Drobnjak se već hvata za glavu"

 ≫ 

U toku su radovi na deonici Preljina – Požega, tunel "Laz"

  • 2

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  obišao je radove na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, na najdužem tunelu Laz, kroz planinu Jelicu, koji će imati dve cevi duge po skoro tri kilometra.

Ova deonica duga 31 kilometar najzahtevnija je na pravcu do Požege, imaće tri tunela i 35 mostova, što je otprilike trećina dužine te deonice, a Vučić je zamolio predstavnike kineske kompanije C C C C da ako mogu završe radove do 19. decembra ili najkasnije do Nove godine ili Božića.

Kinezi su upoznali Vučića da imaju problem sa geologijom odnosno terenom u izvođenju radova na drugom tunelu - Munjino brdo.

Predsednik je, ipak, bio uporan i u polušaljivom tonu "pregovarao" sa generalnim direktorom ČČ Džangom Sjaojuenim ubeđujući ga da se potrude i da mu obeća da će ceo auto-put biti završen najkasnije do Božića.

- Neću da odem odavde, ali moraćeš da prihvatiš, nisi upoznao tvrdoglavijeg čoveka od mene - kazao je Vučić Džangu u šali, ali ne odustajući od cilja.

Posle gotovo desetominutnog ubeđivanja, Vučić i Džang su se rukovali, čime su kineski izvođači potvrdili da će auto-put Preljina - Požega biti najkasnije završen do 7. januara.

Miloš Veliki

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je kazao Džangu da je ranije obećao građanima da će biti gotovo autoput do Svetog Nikole, ali je napomenuo da je po ugovoru rok do polovine 2023. godine i da će i malo pomeranje završetka radova biti značajno pre roka.

Predsednik je kazao da Džangu da će se vrlo brzo ići i na potpisivanje sa ugovora sa tom kompanijom za nastavak auto-puta ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara.

- To će biti važno naročito za Arilje, Ivanjicu i Sjenicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Jeste li spremni, valjda neće biti cena veća od 1,5 milijardi evra - upitao je Vučić.

Džang mu je ogovorio da će otprilike biti ta cena, na šta se Vučić nasmejao. Ponovio je li će tunel biti gotov do 19. decembra i "da se direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak već hvata za glavu".

Vučić je dodao da će se graditi i nastavak auto-puta ka Užicu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Obilasku radova prisustvuju i minitar građevine Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak,ambasadorka Kine Čen Bo, kao i bivši ministar građevinarstva Milutin Mrkonjić.

Probijanje tunela "Laz" teče planiranom dinamikom, kompletirani su radovi na predusecima ulaznog i izlaznog portala. U toku su radovi na miniranju, tunelskom iskopu i primarnoj oblozi tunela.

Na delu Koridora 11 od Preljine do Požege biće izgrađeni tuneli Laz, Munjino Brdo i Trbušani sa po dve odvojene tunelske cevi u ukupnoj dužini od 11,8 kilometara.

Radovi će, prema ugovoru sa kineksom kompanijoj Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani (ČČ) koštati 450 miliona evra.

Završetaka ovog dela auto-puta Miloš Veliki omogućiće da se od Čačka do Požege stigne za pola sata.

Kada deonica bude završena, kineska kompanija će nastaviti gradnju Koridora 11 od Požege ka granici sa Crnom Gorom. Ta deonica duga je 107 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 1,5 milijarde evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>