• 16
 ≫ 

Koliku cenu majstor sme da vam "lupi", i kako se on traži preko oglasa?

 ≫ 

Mnogi ljudi doživljavaju razne "pehove" s majstorima, kojih je u Srbiji sve manje, pa ćete tako neretko naići na visoke cene usluga

  • 16
Radnik, majstor u kući

Foto-ilustracija: Shutterstock

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom angažovanja majstora, iz bilo koje oblasti. Sve više nezadovoljnih mušterija priča o svojim iskustvima, bilo da je reč o visokim cenama usluga i nepoštovanju dogovora ili prekoračenju rokova, mada ima i onih koji kažu da nikada nisu imali problem s majstorima u Srbiji.

Istina je, verovatno, negde između. Ipak, činjenica je da nije lako naći dobro obučenog, iskusnog majstora, koji radi posao u dogovorenom roku i po ugovorenoj ceni. Izazova uvek ima, i razumljivo je da nešto iskrsne, ali se granica ne sme prelaziti.

4 stvari prilikom odabira majstora na koje treba obratiti pažnju

 

1. Ugovorena cena sme biti veća samo za 15 procenata, dakle, ako je neki posao ugovoren za 100 evra, na kraju može koštati maksimum 115 evra. "Nepredviđeni problemi" mogu da se desi, ali ne mogu da uvećaju račun za nekoliko puta. Problem s ovakvim stvarima je što se cena ugovara preko telefona, a onda se najčešće desi da na kraju obavljenog posla - bude maltene 50% veća.

Prema Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, iako nema pisane forme, pozivanje majstora znači sklapanje ugovora, i treba pomenuti da se to odnosi samo na majstore koji rade legalno. Dakle, profesionalac kojeg ste angažovali treba da ima registrovanu firmu u APR-u. U suprotnom, možete podneti žalbu NOPS-u, putem obrasca koji se nalazi na njihovom sajtu.

2. Jasna specifikacija radova otklanja brojne sumnje. Odmah na početku dođite do svih detalja, odnosno potencijalnih skrivenih troškova: kako majstor naplaćuje (po satu, po obimu posla), da li naplaćuje dolazak, iznošenje šuta ili čišćenje nakon radova... Ono što treba imati na umu je da se dolazak majstor najčešće naplati u dve situacije: kada mušterija ne može da proceni kvar ili kada je on "sitan", odnosno popravka ne košta mnogo. Takođe, potrudite se da materijal kupite lično, a ako niste u mogućnosti - tražite račun od majstora.

arhitekta, projektant, nacrti, građevinski inženjer, majstor

Foto: Shutterstock

3. Upoznajte se sa okvirnim cenama, kako biste mogli da procenite da li je majstor kojeg zovete preskup. Posebno povedite računa kada je reč o "sitnim" radovima, jer neko može da vas "odere" za 15 minuta posla. Ovo su neke okvirne cene: zamena sijaličnog grla i šuko utičnica (2.000 dinara), zamena osigurača ili zamena gumica i ventila (od 1.000 do 2.500 dinara), montaža wc šolje i lavaboa (od 1.500 dinara).

4. Kako tražiti majstora? Uvek je najbolje preko preporuke. Majstori su posebno "osetljivi" na hitne popravke i tu znaju da precene svoj rad, odnosno da vam naplate duplo, jer vam se žuri da nešto rešite. Ako je neko od vaših prijatelja ili članova porodice zadovoljan nekim majstorom, ogromne su šanse da ćete biti i vi.

S druge strane, angažovanje majstora putem oglasa na internetu je uvek "mačka u džaku". Najpre ne znate koga puštate u kuću, a onda ne znate ni koliko je stručan, otvoren, pošten. Imajte na umu da oglasi koji izlaze među prvima u pretrazi na mreži nisu merilo kvaliteta, jer firme često plaćaju da se nađu na tim pozicijama.

Takođe, samostalni zanatlija mora imati licencu za rad, koja vam je važna u slučaju da posao nije obavljen kako treba. Bez toga, vaša žalba nije validna. Još jedna opcija je da majstora angažujete preko specijalizovane firme, ali računajte da su usluge onda uglavnom skuplje. Najbolje je da preko APR-a proverite li je neka firma zavedena: u delu "preduzetnici" ukucajte ime firme ili majstora, i dobićete sve potrebne informacije.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stvarno?

    1. april 2021 | 13:45

    Ima li razlike u ceni ako jedan majstor do mušterije ima 1 kilometar a drugi 30 kilometara?Ima li razlike u cenama ako je materijal skuplji ili je nesto sa pijace bzvz?Sta ako imam deo kupljen pre mesec dana a nemam račun da dam mušteriji jer sam ga bacio npr?Ovo sto pisete su nebuloze,ja odredjujem realnu cenu za svoj rad,nije najniza i nije najskuplja,koliko kazem toliko je i na kraju pa makar imao i dodatnog posla i neplaniranih sati rada

  • Coca

    1. april 2021 | 16:02

    Pozvala sam majstora - elektricara ,koji mi je rekao da samo dolazak naplacuje 2000 din.plus troskovi popravke.Inace zivim u ulici Gavrila Principa .Koliko li naplacuje za odlazak na neku dalju lokaciju ?!

  • Ana

    1. april 2021 | 14:29

    Toliku da je za 30min otpusavanja sudopere naplatio 100e

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>