• 35

"Od 1.000 evra zarade, državi moram da dam 600": Zašto su frilenseri razjedinjeni za predlog Vlade?

UFPS ocenjuje da je Vlada usvajajući sugestije udruženja učinila da se smanje nejasnoće i brige članova UFPS,

  • 35
Domaće firme se sve više okreću onlajn alatima Foto: Pixabay

Vlada Srbije je u velikoj meri prihvatila sugestije Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) čija je suština u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, saopšteno je iz UFPS.

Od ovog otpisa bi, kako se navodi, bili izuzeti oni frilenseri kod kojih je već započeta kontrola ove godine i za koje se računa period od 1. januara 2015.

Vlada bi prihvatanjem sugestija potpuno otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 674.000 dinara godišnje, a isti model oporezivanja bi se primenjivao za sve prilive do 30. septembra ove godine, navodi se u saopštenju.

Za prelazni period od 30. septembra ove do 1. januara sledeće godine, odnosno do stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivao bi se model bez normiranih troškova.

Kada je reč o budućem periodu UFPS navodi da će frilenseri sa visokim iznosima moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u društva sa ograničenom odgovornošću.

UFPS ocenjuje da je Vlada usvajajući sugestije udruženja učinila da se smanje nejasnoće i brige članova UFPS, ne samo vezano za period od 2015. godine nego i za ubuduće.

Međutim, Udruženja radnika na internetu kaže da je ovaj predlog za njih neprihvatljiv i najavljuju proteste za 24. april. 

- U proseku sam mesečno zarađivao oko 1.000 evra. Prema poslednjem predlogu Vlade, ako bih nastavio da imam ista primanja, svakog meseca bih morao da dam državi nešto više od 600 evra, odnosno 60 odsto mojih primanja. Ja uplate ne primam još od novembra, a s obzirom da ovde nisam poželjan planiram da sreću potražim u drugoj državi, negde gde sam dobrodošao - rekao je jedan od njih računajući svoje obaveze po predloženom modelu.

Koliko ima frilensera u Srbiji i koliko zarađuju?

rad od kuće, laptop Foto: Unsplash

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

Međutim, prema našim saznanjima, spremljeno je oko 40. 000 rešenja, a procene idu i više - da je frilensera i do 100.000.

Centar za istraživanje javnih politika izračunao je da su njihovi prihodi u proseku oko 80.000 dinara bruto mesečno za muškarce i 60.000 dinara za žene.

Imaju uglavnom do 30 godina, dobro su potkovani znanjem i vešto "barataju" internetom i društvenim mrežama, ali i programiranjem.

Po definiciji to su osobe koje rade za određenu kompaniju, ili više njih, ali nisu zaposleni ni u jednoj. Nemaju standardno radno vreme, rade sa bilo kog mesta i uglavnom biraju projekte koje će da rade. U Srbiji, oni su uglavnom iz IT sektora, često se bave održavanjem sajtova ili recimo razvojem softvera, ali i digitalnim marketingom, prevođenjem, držanjem časova preko mreže, dizajnom, fotografijom, a zarađuju i znatno više od prosečne mesečne plate.

U zavisnosti od toga koliko posla imaju tokom jednog meseca i na koliko projekata i za koliko kompanija rade, zarada im se kreće od 500 pa do i mnogo više od 2.000 evra mesečno.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    1. april 2021 | 13:18

    Moj poznanik zaradjuje 10000 dolara mesecno i placa porez u susednoj zemlji 12% mesecno,da je tako i u Srbiji mnogi bi pristali,ovako da ti neko ume više od 50% moze samo budala da pristane...

  • Srdjan

    1. april 2021 | 12:20

    Kada sam poceo da radim privatno pre 20 godina kao str(sada preduzetnik) meni je bilo neverovatno da na kompletnu dobit koju ostvarim(i ako je ne podignem sa racuna vec ostavim za dalji obrt) moram da platim 60 posto. To je trajalo godinama pa tek od pre 2-3 godine mozemo da placamo poreze i doprinose samo na platu koju podignemo a na ostalu dobit koja ostaje za likvidnost samo porez na dobit. Ceo sistem je oporezivanja je pogresan, mora sve da bude progresivno pa ako neko podigne sebi plati 1.000.000 eura uzmi mu i 80 posto ali ako neko zaradi 1.000 eura i ti mu uzmes 60 posto on ili ce u sivu zonu ili preko granice.

  • Gordana Branković

    1. april 2021 | 12:34

    Šta bi oni hteli, da ne plaćaju porez? Koliko godina nisu plaćali porez?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>