• 1

SOKOJ isplatio treću pomoć ugroženim autorima. Popust na prava i mnogim delatnostima

Uspešno realizovana treća jednokratna isplata pomoći od 24.000 dinara egzistencijalno ugroženim muzičkim autorima, članovima Sokoja. Odobreni novi popusti za korisnike muzike

  • 1
devojka muzika slusalice

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

 

Upravni odbor Sokoja – Organizacije muzičkih autora Srbije, doneo je Odluku o trećoj po redu jednokratnoj isplati pomoći u iznosu od 24.000. dinara egzistencijalno ugroženim autorima, članovima Sokoja koja je u prethodne dve nedelje uspešno realizovana.

Muzički sektor jedan je od najugroženijih obzirom da su muzički autori sprečeni da rade i zarade a Sokoj je mnogima jedini izvor prihoda u proteklih godinu dana.

Podsetimo, Upravi odbor Sokoja je još u aprilu 2020. godine s ozbirom na uvođenje vanrednog stanja, sagledavajući opštu situaciju izazvanu pandemijom virusa COVID 19,  reagovao hitnom izmenom svog pravilnika o socijalnim davanjima. Time je otvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć najugroženijim autorima muzike.

- Kao što je svima poznato, pandemija virusa COVID19 promenila je u potpunosti stvarnost i poslovno okruženje svih delatnosti u proteklih godinu dana. Odlukom Upravnog odbora,  korisnicima  za mart mesec za javno saopstavanje ( kontinualno korišćenje), odobren je popust od 75 % na obračun autorske naknade za kategorije kao što su ugostiteljski objekti, dečije igraonice, kladionice ; popust u visini od 50% odobren je tržnim centrima, dok je kategoriji korisnika neprehrambenih trgovina , fitnes programima i teretanama odobren popust u visini od 25% - saopštio je Sokoj.

Korisnicima po osnovu javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima ne fakturiše se autorska naknada za mart 2021. godine i to za sledeće vrste objekata: diskoteke, klubovi, barovi, splavovi i drugi slični objekti, restorani, kafane, kafići i slični objekti .

Stručna služba Sokoja kao i svih prethodnih meseci pratiće i dalje situaciju na dnevnom nivou i svoje korisnike redovno obaveštavati o mesečnim popustima, dok korisnicima koji su obavestili Sokoj da nisu radili,  neće biti fakturisana autorska naknada.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    1. april 2021 | 18:04

    Zar ne bi trebalo da ugostiteljski objekti ne plaćaju ništa sa obzirom na to da ne rade?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>