• 21

Naftaši odvrću slavine od maja, u Srbiji benzin preskočio 150 dinara za litar!

Mišljenja naftaša podeljena

  • 21
Benzin gorivo pumpa

Foto: Telegraf.rs, Shutterstock

Grupa OPEK+ dogovorila se da od maja počne sa postepenim ublažavanjem ograničenja proizvodnje. Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, neformalna alijansa nazvana OPEK+, složili su se da ograničenje pumpanja ublaži za 350.000 barela dnevno (bpd) u maju, zatim za još 350.000 bpd u junu i za dodatnih otprilike 400.000 bpd u julu.

Za sada nije poznato da li će Saudijska Arabija ublažiti svoje dobrovoljno rezanje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je sprovodila povrh ograničenja predviđenih sporazumima OPEK+. Rojtersovi izvori kažu da Rijad nastavlja sa razmatranjem svog stava.

Prema jučerašnjem sporazumu, smanjenje proizvodnje nafte grupe OPEK+ iznosiće od maja oko 6,5 miliona barela dnevno, u odnosu na ograničenje pumpanja od nešto manje od 7 miliona barela dnevno u aprilu.

Kazahstan je potvrdio da će proizvoditi više nafte u maju i junu, ali bez iznošenja detalja o raspodeli kvota unutar grupe.

Cene odmah drugačije

 

Severnomorska nafta Brent je skliznula nakon objave vesti o dogovoru OPEK+, ali se još uvek trguje po ceni iznad 62 dolara za barel, koja je i dalje za preko 20 odsto iznad nivoa na početku godine i nedaleko od ovogodišnjeg maksimuma od oko 71 dolara za barel.

Par dana uoči jučerašnjeg sastanka, predstavnici zemalja u grupi OPEK+ najavljivali su da će postojeća organičenja pumpanja u najvećoj meri verovatno biti zadržana, s obzirom na neizvesnosti vezane za kretanje potražnje usled obnavljanja lokdauna u brojnim zemljama zbog novog talasa korona virusa.

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Međutim, samo 24 sata pre početka sastanka, razgovori su skrenuti na moguće povećanje proizvodnje.

Saudijski princ Bin Salman rekao je na otvaranju sastanka da bi grupa trebalo da ostane pri "opreznom stavu", dok je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izneo optimističniji pogled navodeći da se globalna ekonomija oporavlja i da potražnja za gorivom raste.

Kod nas još nema prelivanja

 

Kako su ranije rekli sagovornici Telegraf Biznisa, dešavanja na svetskom tržištu se kod nas prelivaju za oko dva meseca.

Statistika pokazuje da je cena sirove nafte tipa "brent" od novembra prošle godine poskupela za 80 odsto. Litar benzina u Srbiji početkom marta tako je koštao  145, evrodizel 153, a TNG gas 83 dinara.

Samo nekoliko dana kasnije, dizel je otišao na 156 dinara, a i benzin je upravo preskočio 15o dinara.

Kakvo je vaše iskustvo? Pišite nam u komentarima?

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    2. april 2021 | 11:42

    Imamo najskuplje, a najlosije gorivo.

  • Semajlirane_pufne

    2. april 2021 | 11:35

    I mala deca više znaju da imamo najskuplje gorivo... Sramota

  • Hh3j

    2. april 2021 | 11:51

    Ovo da se pokrije po onih 30e sto daju, presipanje iz supljeg u prazno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>