• 0

Lakše do posla: Za aktivne mere zapošljavanja 5,7 milijardi dinara

Upravo danas smo raspisali širok set javnih poziva, ukupno 13 različitih programa i mera koje ćemo ponuditi kao podsticaj privredi i nezaposlenima. Većina tih poziva će biti otvorena do 30. novembra, naveo je Martinović

  • 0
Novac, posao, biznismen

Foto: Shutterstock

Za aktivne mere zapošljavanja za ovu godinu je obezbeđeno 5,7 milijardi dinara i planirano je da se u programe aktivnih mera njih uključi 18.225 nezaposlenih, od kojih nešto više od 2.000 čine osobe sa invaliditetom.

Ovo je danas nakon potpisivanja Sporazuma o učinku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2021. godinu sa direktorom NSZ Zoranom Martinovićem, izjavila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima ovaj novac i mere koje će njime biti finansirane, pomoći će da se poboljšaju okolnosti za dolaženje do posla.

- To nam je posebno važno u situaciji kada je zbog pandemije izazvane koronavirusom, ugroženo svako tržište pa i tržište rada - rekla je ona uz ocenu da je za očekivati da kao i prošla i ova godina bude teška.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je naveo da su među važnim aktivnostima koje će NSZ ove godine sprovoditi i podsticaji koji će nuditi poslodavcima i nezaposlenima na evidenciji Nacionalne službe.

"Upravo danas smo raspisali širok set javnih poziva, ukupno 13 različitih programa i mera koje ćemo ponuditi kao podsticaj privredi i nezaposlenima. Većina tih poziva će biti otvorena do 30. novembra", naveo je Martinović.

Dodao je da će jedan deo programa, kao što je program samozapošljavanja, za one koji žele da započnu sopstveni biznis, kao i program javnih radova, biti otvoren do početka maja.

biznis, odelo, kancelarija, posao, dres kod dress code

Foto: Shutterstock

"Pozvali smo lokalne samouprave da konkurišu sa svojim sredstvima i da udruže sredstva sa Nacionalnom službom. Očekujemo da pored ovih 5,7 milijardi dinara iz republičkog budžeta, lokalne samouprave iz svojih budžeta izdvoje još oko 900 miliona dinara", rekao je on.

Istakao je da su određene i kategorije nezaposlenih koje će biti obuhvaćene ovim podsticajima, a to su teže zapošljive grupe, kao što su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, Romi, nekvalifikovani, zatim ljudi koji su duže vreme na evidenciji NSZ, žrtve porodičnog nasilja i slično.

" Verujemo da ćemo pored ovog broja od 18.225 koji bi trebalo da se finansira iz centralnog budzete, uz pomoć sredstava iz lokalnih budžeta uspeti da obuhvatimo još jedan značajan broj ljudi", rekao je on.

Ocenio je da se i na ovaj način doprinosi održavanju ekonomske stabilnosti i stabilnosti na tržištu rada.

Video: Staša je žena iz snova: Razume se u automobile i popravlja ih bolje od većine muškaraca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke