• 1

Preuzeo aplikaciju i u sekundi izgubio ušteđevinu: I u Srbiji imaju ovaj problem, šta je rešenje?

U međuvremenu je objavljeno kako je lažna aplikacija Trezor na App Store preuzeta oko 1.000 puta i još toliko na Google Play

  • 1
Bitkoin kriptovaluta novac online

Foto: Shutterstock

Trgovine aplikacijama za pametne uređaje nude pregršt različitih aplikacija koje mogu da olakšaju naše živote. Ali, među hiljadama legitimnih nađu se i one koje nemaju baš čiste namere.

To je na svojoj koži osjetio Phillipe Christodoulou, koji je na instalirao aplikaciju za Trezor, mali USB uređaj koji služi kao novčanik za kripto-valute. Otišao je u App Store, potražio Trezor i pronašao aplikaciju koja je imala logo te kompanije. Aplikacija je imala gotovo pet zvezdica, pa je Christodoulou odabrao preuzimanje aplikacije i instalaciju na svom uređaju.

Međutim, kako bi video kolilko je stanje u njegovom virtualnom novčaniku za kripto-valute, morao je u aplikaciji da upiše korisničke podatke. Za manje od sekunde, njegovih 17,1 bitkoina koji su u tom trenutku vredili oko 600.000 dolara, nestalo je iz njegovog novčanika.

Kako se to posle pokazalo, aplikacija je bila lažna, a glavni zatadak joj je bio da opljačka ljude koji misle da su instalirali legitimnu aplikaciju. Iako je ostao, kako sam kaže, bez životne ušteđevine, Christodoulou nije toliko ljut na kradljivce koliko na Apple. Kako je istakao, verovao da je App Store sigurno mesto na kojem su sve aplikacije dobro proverene.

Koliko je tačno prevarantskih aplikacija povezanih s Trezorom, teško je reći. Christodoulou je u međuvremenu sve prijavio Appleu i FBI-u.

Prema procenama, širom sveta zaključano je 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku. Takvih ima i u Srbiji, a mi poznajemo najmanje 5 Beograđana koji ne znaju gde su ostavili bitkoine koje su kupovali pre desetak godina, iz hobija, najviše. A da li postoji šansa da ih vratite, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Kao jedna od opcija, upravo se pominje mali USB.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>