• 0

Šta nam radi industrija hrane? "Navučeni smo, kao na drogu"

I brza hrana iz restorana je poput droge

  • 0
nezdrava, hrana, devojka, jelo,

Foto: Freepik/wayhomestudio

Novinar i autor publikacija o hrani, Michael Moss razgovarao je o opasnostima prerađene hrane, posebno o zavisnosti od nje u delu popularnog filma.

- Mnogo ovih proizvoda počinjem da nazivam brzom namirnicom, poput brze hrane iz restorana - rekao je Moss. - A jedna od karakteristika koja ju definiše je da su tako visoko projektovane i obrađene, da zaista ne možete da utvrdite koje su originalne prehrambene supstance sa farme ušle u njihov sastav -

- Veliki deo prehrambene prodavnice sada je napunjen ovim proizvodima. Nisu to samo kolačići, gazirana pića i poslastice od sladoleda, već govorimo o sosevima za testenine, i tako dalje, i dalje - naveo je on.

Moss tvrdi da oni koji se bave proizvodnjom teško prerađene hrane koja se viđa u lancima restorana i određenim etiketama na namirnicama zapravo ne jedu ono što proizvode.

Tvrdi da mnogi ne shvataju zdravstvene rizike povezane sa ovom hranom ili su zabrinuti zbog "gubitka kontrole" nad sklonosti ka tome da postanu zavisni od šećera i natrijuma.

Dalje kaže: - "Programirani" smo da budemo privučeni hranom, zavisni, ako hoćete, jer je poslednje što smo želeli da ne jedemo. I tako ceo naš sistem, ao oredite hranu i drogu, koriste se gotovo isti receptori".

Mos je povukao vezu između emocija i hrane i primetio da kompanije često koriste ovu vezu u svom marketingu. - Kombinovanje hrane i osećanja je nešto na šta su kompanije zaista efikasne u pogledu njihove formulacije i marketinga proizvoda - rekao je on.

Ipak, nije sve tako crno.

Moss je priznao da je moguće usvajanje zdravih prehrambenih navika.

- Naše navike koje formiramo, možemo promeniti, čak iako je ta navika loša hrana. Ponovljivanjem možemo stvoriti dobre prehrambene navike -

Međutim, promena će, primetio je, možda potrajati.

- Znate, imali smo decenije..nametnutih loših prehrambenih navika koje nam je nametnula prehrambena industrija. Nije lako promeniti se - zaključuje on.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>