• 0
 ≫ 

Trend koji kompanije "furaju" decenijama: Najki i Fedeks nisu platili porez

 ≫ 

Dve kompanije nisu platile porez na dobit već tri godine

  • 0
Air Max, Nike

Foto: Nike

Air Max, Nike

Foto: Nike

Uprkos tome što su zaradili milijarde, Najki i Fedex i još desetine javnih preduzeća nisu plaćali savezni porez na dobit u SAD od 2018. godine.

To su podaci Instituta za poresku i ekonomsku politiku sa sedištem u Vašingtonu.

Kako se navodi, to je višedecenijski trend kompanija koje pronalaze načine da izbegnu porez kroz zakonske rupe kao što su odbici i izuzeća. Zakon o porezu iz 2017. godine, koji je doneo bivši američki predsednik Donald Tramp, a kojim spuštena najviša stopa poreza na dobit sa 35% na 21%, možda je pogoršao situaciju, kažu u Institutu.

Samo u 2020. godini Najki je zabeležio prihod pre oporezivanja od 2,9 milijardi dolara, ali nije platio porez na dohodak, utvrđeno je analizom. Umesto toga, dobio je povrat poreza od 109 miliona dolara. Fedeks je prošle godine primio 230 miliona dolara na prihod pre oporezivanja od 1,2 milijarde dolara.

Obe kompanije su bile među onima koje nisu plaćale savezni porez na dohodak u godinama od Trampovog poreskog zakona, koji je izvršni direktor Fedeksa nazvao „moćnim finim božićnim poklonom“. Istraga koju je kasnije sproveo Njujork tajms otkrila je da je Fedeks, koji je lobirao da se zakon usvoji, imao veliku korist od toga. U fiskalnoj 2017.  godini dugovao je više od 1,5 milijardi dolara poreza. Sledeće godine nije dugovao ništa.

Javna preduzeća ne dele svoje poreske prijave, ali su dužna da podnose godišnje finansijske izveštaje koji su javno dostupni.

Kompanije su koristile razne poreske olakšice da bi smanjile svoje račune. Određeni broj onih u ovoj analizi, uključujući Najki, iskoristio je stanku koja im je omogućila da otpišu troškove povezane sa izvršnim deonicama. Najki je takođe bio među onima koji su tražili kredit za ulaganja u istraživanje.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>