• 0

Njihova nestašica pogađa sve: Od automobila do telefona, a na isporuku se sada čeka 10 nedelja duže

Kriza je progutala "General Motors" i "Folksvagen", a nestašica čipova je takođe pogodila divove iz sveta bele tehnike i elektronike

  • 0
laptop, posao Foto: Unsplash

Šest decenija star izum - čip - prešao je put od procesora u moćnim računarima do najvažnije i najskuplje komponente "ispod haube" modernih gedžeta.

Ta eksplozija potražnje, neočekivano izražena tokom pandemije, za određene industrije poput pametnih telefona i računara - prouzrokovala je kratkoročni šok snabdevanja koji je izazvao globalnu nestašicu bez presedana, piše Blumberg ovih dana.

U februaru su se rokovi isporuke - trajanje između uspostavljanja porudžbine za čip i trenutka kada se ona realizuje - prvi put od početka prikupljanja podataka 2017. godine, prema podacima industrijskih distributera kompanije "Susquehanna International Group", protegli na 15 nedelja.

Zanimljivo je i to da trajanje isporuke produženo na 22,2 nedelje, u odnosu na 12,2 nedelje iz februara 2020. godine. Kriza je progutala "General Motors" i "Folksvagen", a nestašica čipova je takođe pogodila divove iz sveta bele tehnike i elektronike kao što su i "Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.", odnosno "Samsung Electronics Co.".

Dva najveća azijska proizvođača čipova odgovorna su za proizvodnju velike većine najnaprednijih silikona na svetu, ali nemaju kapacitet da zadovolje svu potražnju. To je "usko grlo" koje bi moglo trajati nekoliko tromesečja - ili do sledeće godine.

Rastući broj industrijskih igrača poslednjih nedelja upozorava na duže trajanja deficita, od očekivanog, potencijalno i tokom leta, dok proizvodnja trpi iz dana u dan. Samsung je na globalnom nivou označio "ozbiljnu neravnotežu". Takođe, izvršni direktor "Broadcom" u martu je rekao da je njegova kompanija rasprodata ove godine i da su kupci "spremni da rezervišu isporuku proizvoda do kraja 2021.".

Ukupna potražnja za poluprovodnicima svih linija - od osnovnih mikrokontrolera i memorijskih čipova do najsofisticiranijih procesora visokih performansi - porasla je tokom protekle decenije, kako je naglo napredovala upotreba pametnih telefona i računara.

Stalni rast prodaje poluprovodnika je posustao u 2019. godini, ali je potom povećan za 5,4% do 2020. godine u potražnji za kućnim uređajima. Među njima su konzole, televizori, laptopovi, budući da su milioni prešli na rad od kuće, odnosno sedeli mesecima u karantinu.

Potražnja za čipovima je od 2010. do 2020. najviše primetna u oblasti vajrles (wireless) komunikacije, ali i kada je reč o vojsci, industriji, vazduhoplovstvu, auto-kompanijama, potrošačkoj elektronici, računarima.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>