• 1

Nova stanica za ulaganje je etereum: Popularna kriptovaluta oborila sopstveni rekord ovog vikenda

Trenutno vredi tačno 2.049 dolara

  • 1
Ethereum Kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Opšte je poznata popularnost bitkoina, digitalnog novčića koji sada vredi oko 58.300 dolara, ali svakako da on nije jedini s potencijalom na tržištu kriptovaluta.

Daleko od njega, trenutno, ali sa sve više poklonika, nalazi se druga najpopularnija kriptovaluta - etereum - koja je juče uzletela više od 6 odsto, na novi rekord od 2.123 dolara. Potom je neznatno pala, i sada je na nivou od 2.049 dolara.

To je ujedno bio peti uzastopni rast ovog digitalnog novca, koji je 2015. kreirao kanadsko-ruski programer Vitalik Buterin. Šta je razlog nedavnom skoku? Odluka kompanije Vise da olakša transakcije u USD Coinu, na Etereum blokčejn mreži.

Eter (Ether), matična kriptovaluta za etereum, ove godine je maltene utrostručio cenu. Dakle, pozitivni trendovi na tržištu digitalnog novca ne odražavaju se samo na bitkoin. Njime je već moguće platiti dosta toga: od kafe do "Tesla" automobila, ali je pitanje vremena kada će mu se u tome pridružiti i etereum.

Kartičarski gigant je već pokrenuo pilot program za plaćanje ovim alternativnim putemUSDC je nova valuta, tzv. kripto dolar, čija je vrednost fiksirana za kurs dolara. Ovaj potez Vise usledio je nakon reakcija drugih kompanija kao što su Mastercard, BNY Mellon i BlackRock.

Osim toga, etereumu je "vetar u leđa" dao američki biznismen Mark Kjuban, inače voditelj emisije CNBC "Shark Tank" i vlasnik profesionalnog košarkaškog tima "Dallas Mavericks", koji je u nedavnoj epizodi podkasta rekao da je optimista kada je reč o kriptovalutama.

Pomenuo je i bitkoin, ali je akcentovao etereum, rekavši da je on "najbliži pravoj valuti".

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>