• 0

Dolar beleži svoj najbolji kvartal u poslednje tri godine: Razlog? Otvaranje radnih mesta u SAD

Američki poslodavci otvorili su u martu više radnih mesta nego što se očekivalo

  • 0
dolar Foto: Freepik.com

Dolar je danas uglavnom ostao stabilan jer su investitori i dalje pod utiskom snažnih prošlonedeljnih podataka o zapošljavanju u SAD i očekivanja da će pokazatelji o poslovanju uslužnog sektora potvrditi solidan ekonomski oporavak od udara izazvanog virusom korona.

Zelena novčanica je u periodu januar-mart zabeležila svoj najbolji kvartal, prema vodećim svetskim valutama u poslednje skoro tri godine, zahvaljujući poboljšanju američke ekonomije i rastu prinosa na državne hartije od vrednosti.

Dolarski indeks danas gotovo da nije beležio kretanje prema korpi šest rivalskih valuta i iznosio je 92,948 poena. Prema japanskom jenu, dolar je kotirao na azijskim tržištima na nivou od 110,58 jena, nedaleko od svog najvišeg nivoa u proteklih godinu dana.

U odnosu na evro, dolar se trgovao po ceni od 1,1768 dolara, što je blizu njegovog petomesečnog maksimuma. Britanska funta se držala stabilno prema zelenoj novčanici na 1,3837 dolara. U odnosu na švajcarski franak, dolar je ojačao do nivoa od 0,9420 "švajcaraca".

Američki poslodavci otvorili su u martu više radnih mesta nego što se očekivalo, pokazali su podaci Ministarstva za rad, objavljeni u petak. Ipak, snažnije reakcije aktera na tržištima kapitala povodom te vesti su izostale, jer je većina berzi bila zatvorena zbog uskršnjih praznika po Gregorijanskom kalendaru.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>