• 0
 ≫ 

Hladno vreme "ide na ruku" ruskom gasu: Izvoz u Evropu skočio 30 odsto

 ≫ 

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovinu u prva tri meseca 2021. godine

  • 0
čaj Foto: Freepik.com

Ruski državni energetski gigant Gasprom povećao je isporuke prirodnog gasa u Evropu za 30,7% u prvom kvartalu tekuće godine, pokazuju preliminarni podaci.

Impresivan međugodišnji talas, koji dostiže skoro 53 milijarde kubnih metara, navodno je posledica hladne (za Evropljane) zimske sezone, piše RT. U martu su isporuke iznosile 18,2 milijarde kubnih metara, dostigavši maksimum svih vremena, saopštila je kompanija.

Nemačka, najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo je utrostručila kupovinu u prva tri meseca 2021. godine. Većina zaliha isporučena je gasovodom Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći susedne države.

Izvoz u Srbiju zabeležio je značajan rast od 71,3%, dok je prodaja Bugarskoj i Grčkoj porasla za 52,4%, odnosno 23,4% nakon što je gasovod Turski tok počeo da radi. Rumunija, koja je više puta govorila o svojoj energetskoj samodovoljnosti, povećala je kupovinu ruskog gasa za ogromnih 90%.

Snabdevanje se vrši preko Ukrajine i Moldavije, što je mnogo skuplja metoda od moguće isporuke Turskim tokom. Izvoz Gasproma u Tursku se više nego udvostručio u prvom kvartalu 2021. Povećanje od 106,6% pozicioniralo je kompaniju kao najvećeg snabdevača energijom u zemlji, uprkos naporima diverzifikacije koje je preduzela Ankara.

Do sada uvoz energije iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta. Gasprom je 2020. godine smanjio izvoz gasa na 179,3 milijarde kubnih metara, pošto je pandemija kovida-19 imala izražen negativan uticaj na potražnju za energijom, među međunarodnim potrošačima.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>