• 0

Niže cene ne umanjuju popularnost: Zlato se kupuje više nego ikad, posebno u ovoj zemlji

Analitičari predviđaju da bi veći uvoz jednog od najvećih svetskih potrošača zlata u polugama mogao da podrži referentne cene zlata, koje su korigovane skoro 17% u odnosu na najviši nivo od 2.072 dolara iz avgusta 2020. godine

  • 0
indija, mlada, zlato

Foto: Freepik.com

Drugi najveći svetski potrošač zlata, Indija, povećao je uvoz plemenitog metala za 471% u odnosu na godinu ranije, odnosno na rekordnih 160 tona u martu, izvestio je Rojters, pozivajući se na vladin izvor.

Prema izvoru, ta zemlja je u prvom kvartalu kupila rekordnu 321 tonu zlata, u odnosu na 124 tone iz 2020. U vrednosnom smislu, uvoz je porastao na 8,4 milijarde sa 1,23 milijarde dolara.

Analitičari predviđaju da bi veći uvoz jednog od najvećih svetskih potrošača zlata u polugama mogao da podrži referentne cene zlata, koje su korigovane skoro 17% u odnosu na najviši nivo od 2.072 dolara iz avgusta 2020.

Uvoz dragocenog žutog metala je rastao nakon smanjenja poreza, a korekcija cena sa rekordnih visina privukla je i kupce na malo i zlatare. U februaru je Indija smanjila uvozne carine na zlato na 10,75% sa 12,5 odsto, kako bi povećala maloprodajnu potražnju i ograničila krijumčarenje.

Zlatari su počeli da prave zalihe nakon što su uočili snažnu maloprodajnu potražnju, rekao je neimenovani trgovac polugama.

"Tokom celog meseca zlato se tretiralo kao premijum roba, zbog potražnje za nakitom", navodi se i dodaje da bi u aprilu uvoz mogao pasti ispod 100 tona, jer draguljari pokazuju zabrinutost da bi vlada mogla da nametne karantin, kako bi se zaustavila porast infekcije kovid-19.

Dukat zlato

Foto: Shutterstock

Podsećamo, cena zlata je sada otprilike na nivou pre pandemije. Postoji dobro zabeležena negativna korelacija kretanja povraćaja na američke desetogodišnje obveznice i cene zlata. Kada povraćaj raste, to stvara pritisak na cenu zlata koja pada, i obrnuto.

Ipak, to ne brine ulagače mnogo, jer je sada pravo vreme za kupovinu "s popustom", a svesni su da američke kamatne stope ne mogu da rastu unedogled.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>