• 1

Bečej dobija fabriku za reciklažu: U planu su laboratorija, kancelarija i proizvodna hala

Projekat je započet 1. januara ove godine i očekuje se da će biti završen 2023.

  • 1
radnik Foto: Pixabay

Mađarska kompanija "Metal Shredder Hungary", koja se bavi reciklažom, iskorišćavanjem i trgovinom elektronskog otpada sa plemenitim metalima, gradiće fabriku u Bečeju.

Projekat je započet 1. januara ove godine i očekuje se da će biti završen 2023, potvrdio je za Generalni konzulat Mađarske u Subotici. "Firma će u Srbiji graditi fabriku za reciklažu, zasnovanu na tehnologiji ''nula otpada'', radi sakupljanja i prerade elektronskog otpada sa plemenitim metalima, kao i rendgen filmova nastalih u zdravstvu".

U okviru fabrike u Bečeju biće istraživačka laboratorija, kancelarija i proizvodna hala. Kada je reč o plemenitim metalima, fokus je na izdvajanju zlata, srebra, nikla, paladijuma, značajnih za upotrebu u industriji.

Prema pisanju mađarskih medija, "Metal Shredder Hungary" po investicijama spada u vodeće kompanije u srednjoj Evropi i 2019. ostvarila je prihod od milijardu forinti, odnosno 2,768 miliona evra. Investiciju je polovinom marta najavio ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske, Peter Sijarto.

On je tada rekao da će kompanija graditi fabriku u Vojvodini i da će dobiti vladinu podršku od 325 miliona forinti za investiciju čija je ukupna vrednost 546 miliona forinti, odnosno oko 1,48 miliona evra. Sijarto je rekao i da Mađarska trenutno ima najefikasniju saradnju sa Srbijom.

Takođe je dodao da Srbija obezbeđuje najviše prava mađarskoj nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritroriji. "Što su jače naše komšije, jači smo i mi", istakao je ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske.

Video: Od Jakova do Novog Beograda stizaće se za samo 10 minuta: Auto-put Miloš Veliki dobija nastavak

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>