• 0

U prva tri meseca podneto 346 krivičnih prijava: Otkriveno 58 "fantomskih" i "peračkih" firmi

Tokom ove godine, nastavljene su i akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda

  • 0
porez Foto: Unsplash

Poreska policija je za prva tri meseca ove godine ostvarila značajne rezultate rada i pored otežanih uslova za rad, jer je usled pandemije smanjen broj inspektora koji operativno postupaju, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finansija.

Navodi se da su inspektori Poreske policije u prvom kvartalu 2021. godine podneli 346 krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima, kao i 11 dopuna krivičnih prijava protiv 429 osoba za učinjenih 388 poreskih krivičnih dela.

Ovim krivičnim delima počinioci su izbegli plaćanje poreza u iznosu od skoro četiri milijarde dinara, što je za gotovo 1,7 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, precizira se u saopštenju. Poreska uprava navodi da je reč o krivičnim delima "pranje novca", kroz koja je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 112,84 miliona dinara.

U istom periodu, Sektor poreske policije je otkrio 58 takozvanih "fantomskih" i "peračkih" preduzeća, koji su generatori sive ekonomije i regularnim privrednim subjektima omogućavaju da u znatnoj meri izbegnu plaćanje javnih prihoda.

Tokom ove godine, nastavljene su i akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, na osnovu kojih je Poreska policija, u koordinaciji sa drugim državnim organima, podnela 169 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda, saopšteno je.

Dodaje se da je tom prilikom oduzeto 3,6 tona duvana u listu, 2,8 tona rezanog duvana, 54.467 paklica cigareta i 18.404 litra naftnih derivata, ukupne vrednosti veće od 24 miliona dinara. Poreska uprava napominje da je u odnosu na prva tri meseca 2020. godine, tri puta povećana količina oduzetih naftnih derivata.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>