• 0

"Vlade i centralne banke spasile ekonomiju od depresije": I delegacija Srbije na prolećnom zasedanju

Tokom zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa

  • 0
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac

Foto: Shutterstock

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva kaže da bi, bez sveobuhvatnih mera pomoći vlada, uključujući i fiskalnu podršku od oko 16 biliona dolara, kao i ogromne podrške likvidnosti od strane centralnih banaka, globalna ekonomska kontrakcija lane bila najmanje tri puta veća i dogodila bi se još jedna velika depresija.

Ona je to izjavila u obraćanju uoči predstojećeg prolećnog zasedanja MMF- a i grupacije Svetske banke, koje se održava između 5. i 11. aprila i to u virtuelnom formatu.

Delegaciju Srbije, kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije (NBS), predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u.

Tokom zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih institucija, Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

U radu ovih komiteta Srbija učestvuje preko Konstituence Švajcarske, čija je članica i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci.

Sastanak Konstituence Švajcarske održaće se u utorak, dok je sastanak Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta planiran za 8. april gde će glavne teme biti suzbijanje pandemije, globalni izgledi privrednog oporavka od posledica pandemije, kao i uslovi u kojima će se oporavak sprovoditi.

Poslednji u nizu je sastanak s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kome će se razgovarati o preduzetim merama i ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije.

Kako je saopšteno iz NBS, tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih institucija - MMF i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

Video: Tabaković: Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke