• 0
 ≫ 

Još jedna svetska valuta dobija digitalni oblik? Centralne banke "u strahu" od kripto sveta

 ≫ 

Posle kineskog juana, ruske rublje i švedske krune, na red je došao i japanski jen

  • 0
Digitalni japanski jen, digitalna japanska valuta, novac, pare Foto: Shutterstock

Japanska banka (BOJ) saopštila je u ponedeljak da je započela eksperimente za proučavanje izvodljivosti izdavanja sopstvene digitalne valute. Tim potezom se pridružuje ostalim globalnim centralnim bankama u istraživanju opcija u digitalnom sektoru.

Već imamo tzv. kripto dolar, Kinezi spremaju plan da digitalni juan uđe u masovnu upotrebu, a takođe je i Rusija najavila testiranje ruske rublje u elektronskoj formi, i to već ove godine. Osim toga, Švedska namerava da postane prvo svetsko kešles društvo, uvođenjem digitalne krune.

Prema regulatoru, prva faza eksperimenata biće izvedena do marta 2022. godine i biće usredsređena na ispitivanje tehničke izvodljivosti izdavanja, distribucije i otkupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Zatim će se preći na drugu fazu eksperimenata, koja će proučiti detaljnije funkcije: na primer, da li treba postaviti ograničenja na iznos CBDC koji svaki entitet može da ima.

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru. Njen izvršni direktor, Shinichi Uchida, rekao je prošlog meseca da će banka, ako je potrebno, pokrenuti pilot program koji uključuje dobavljače platnih usluga i krajnje korisnike.

Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time "pretnju" koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

U Kini je trenutno u toku veliko pilotsko testiranje digitalnog juana u većim gradovima širom zemlje. Nacionalna centralna banka planira da suverena digitalna valuta bude spremna na vreme za Zimske olimpijske igre koje se organizuju 2022. godine.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>