• 0

Odobrena državna pomoć za avio-giganta: "Er Frans" dobija četiri milijarde evra

Francuski prevoznik nije uspeo da ostane imun na kovid-19 krizu, kao ni ostale kompanije iz tog sektora. Kada je usledila pandemija, sredinom marta 2020, odmah su na snagu stupile restrikcije i blokade vezane za putovanja

  • 0
Air France, avion, kompanija, logo Foto: Pixabay

Krajem marta smo pisali da je pitanje dana kada će ovaj avio-prevoznik dobiti pomoć, i to se upravo dogodilo. Evropska unija odobrila je Francuskoj državnu pomoć u iznosu od 4 milijarde evra, za nacionalnu kompaniju "Er Frans", koja se bori sa ekonomskim posledicama pandemije.

Bruno Le Mer, ministar finansija Francuske, tada je potvrdio da će gigant morati da pristane na neke ustupke, ali da se "ne radi o ustupcima vezanim za zatvaranje linija ili ukidanje radnih mesta". Sada je poznato šta je u pitanju.

Francuska avio-kompanija je obećala da će svoje slotove na pariskom aerodromu Orli staviti na raspolaganje konkurentima. Ipak, potpredsednica Evropske komisije, Margret Vestager, istakla je da će državnu podršku pratiti niz uslova.

"Er Frans" nije uspeo da ostane imun na kovid-19 krizu, kao ni sve ostale avio-kompanije. Tokom 2020. je dobio od države 3 milijarde evra direktnih zajmova, u okviru postupka dokapitalizacije, u vrednosti do 4 milijarde evra.

Vlada u Parizu, najveći pojedinačni akcionar "Er Fransa", saopštila je da je "spasavanje nacionalnog avio-prevoznika od suštinske važnosti za zemlju". Ipak, dodato je da ne razmišljaju o nacionalizaciji ugrožene kompanije.

U zamenu za paket finansijske podrške, Vlada Francuske je upravi "Er Fransa" postavila određene uslove, a to su postizanje rentabilnosti i veće angažovanje kada je reč o ekološkoj održivosti. Takođe, podrazumeva se donošenje mera protiv zagađenja.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>