• 0

Iz jedne od najteže pogođenih zemalja Evrope stižu prvi signali ekonomskog oporavka

Gotovo 750.000 Španaca na prinudnom odmoru prima pomoć iz državnog programa ERTE

  • 0
SAD konačno staju na noge Foto: Shutterstock

U Španiji je u martu opao broj registrovanih nezaposlenih prvi put u poslednjih šest meseci, jer je s ublažavanjem mera ograničenja za suzbijanje trećeg talasa virusa, ojačala ekonomska aktivnost u zemlji.

To pokazuju današnji zvanični podaci. Špansko Ministarstvo rada je objavilo da je broj nezaposlenih u martu iznosio 3,95 miliona ljudi, što je za 1,48 posto ili za 59.149 osoba manje u odnosu na prethodni mesec.

"Naša zemlja i dalje prolazi kroz vrlo teško vreme, a,li ovo smanjenje nezaposlenosti predstavlja pozitivan signal", napisala je ministarka rada Jolanda Dijaz na Tviteru. Nezaposlenost u Španiji je neprekidno rasla od septembra 2020, premašivši u februaru cifru od četiri miliona ljudi, prvi put u poslednjih pet godina.

Prema desezoniranim podacima, u Španiji je martu izgubljeno oko 45.438 radnih mesta, od čega oko 50% u poljoprivrednom sektoru. Nakon godinu dana borbe sa pandemijom kovid-19, španska ekonomija je i dalje pod pritiskom, jer je 401.000 ljudi ostala bez posla otkako su u martu 2020. uvedene prve korona mere.

Gotovo 750.000 Španaca na prinudnom odmoru prima pomoć iz državnog programa ERTE.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>