• 1

Kako su 4 opštine u Srbiji iskoristile velike švajcarske pare? Ovo su im građani tražili

Švajcarski program finansirao projekte koje su predlagali građani

  • 1
Švajcarska sufinansira 21 opštinu u Srbiji

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ćuprija, Trstenik, Užice i Vlasotince su prve četiri lokalne samouprave koje su završile sve infrastrukturne projekte koje su predložili njihovi građani, i od Vlade Švajcarske dobili donaciju u ukupnom iznosu nešto višem od četiri miliona dinara.

Ove četiri lokalne samouprave ukupno su završile 33 infrastrukturna projekta koja su u njihovoj nadležnosti, a koje su građani predlagali. U Užicu je završeno najviše, 18 različitih projekata, Trsteniku sedam, Vlasotincu šest, dok su u Ćupriji završena dva projekta koje su predložili njihovi građani.

Zajedničko svim ovim gradovima i opštinama je da su se u svakom tražili nova dečija igrališta.

- Vlada Švajcarske je sve ove projekte podržala u iznosu od 30 do 40 procenata od ukupnog novca koje je izdvojila opština. Na taj način želimo da osnažimo lokalne samouprave u našoj zemlji da što više uključuju građane u to kako se troši novac iz investicionog dela budžeta opština. To je inače i njihova zakonska obaveza od polovine 2018. godine - rekao je Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“ koja sprovodi ovaj projekta.

Dečija igrališta su bila želje građana u apsolutno svim opštinama, kao i sportski tereni i uređenje parkova i šetališta. U Užicu su, na primer tražili i postavljanje pešačko zaštitne ograde, dok su u Vlasotincu građani smatrali da im je neophodna saobraćajna signalizacija oko seoske škole, zatim uređenje platoa kod seoskog krsta, kao i uređenje mesne kancelarije u opštini Donja Lopušnja.

U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze. U Ćupriji je napravljeno dečije igralište, i renoviran sportski teren u Slavijanskom parku. 

- Do kraja aprila svoje infrastrukturne projekte trebalo bi da završe i opštine Mali Zvornik, Topola, Ljubovija i Bojnik, i one će takođe dobiti donaciju Vlade Švajcarske u iznosu nešto većem od četiri miliona dinara - najavio je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

U drugoj polovini 2021.godine počinje nova faza ovog programa, i tada će i ostale lokalne samouprave u Srbiji imati priliku da se prijave za bespovratne grantove, koje je obezbedila Vlada Švajcarske, za projekte koje predlože njihovi građani.

Video: Jedini na Balkanu ručno proizvode parfeme: Njihovi mirisi nemaju nazive, već kodove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>